Банкеръ Weekly

Общество и политика

Станишев и Калфин осъдиха сблъсъците в Одеса

Лидерите на листите на двете политически сили АБВ, Ивайло Калфин, и БСП, Сергей Станишев, осъждат сблъсъците в Одеса през изминалата нощ. Калфин е за изпращане на голяма група от международни наблюдатели в размирните източни области на страната, а според Станишев никоя политическа цел не оправдава избиването на мирни хора. Това съобщават пресотделите на двете партии.

„Ако днес се толерират озверели тълпи, които скандират „куфар- гара, Русия“ по отношение на руснаците в Украйна, утре същите ще продължат с „куфар, гара, София“, заявява лидерът на БСП. Той настоява и всички държавни ръководители и политици от Украйна, Русия, ЕС иСАЩ, да се замислят за цената, която плащат мирните хора. Станишев припомни позицията на БСП за кризата в Украйна: политическо регулиране, България против санкциите на Русия и защита на българското население в страната.

Евродепутатът Ивайло Калфин предупреждава, че вариантът за военно решение на кризата е „много лош“. Той е обезпокоен за българската общност в Украйна и препоръчва българското консулство в Одеса и посолството ни в Киев да поддържат връзка общността ни там.

„Атака“ пък настоява свикване на извънредно заседание на Народното събрание в понеделник, 5 май 2014 година. Те настояват и за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност и възможно най-скоро страната ни да излезе с ясна позиция за случващото се в Украйна.

При уличните сблъсъци в Одеса през изминалата нощ са загинали 46 души, над 170 са ранени. От Министерството на външните работи на България съобщават, че няма загинали или пострадали българи.

 

Мая Иванова

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във