Банкеръ Weekly

Общество и политика

СТАНИ, СТАНИ ДЕПУТАТ БАЛКАНСКИ...

До крайния срок за издължаването на първата вноска по патентния данък (31 май) остават три седмици. Както е известно, разпоредбите, даващи право на общинските съвети да определят конкретния размер на данъка в максимални и минимални размери, бяха отменени с решение на Конституционния съд от 19 март 1998 година. Вместо тях засега има два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за облагане на доходите на физическите лица, част от който са текстовете за патентния данък. Те са на Министерски съвет и на народните представители Руси Статков, Ангел Гагаузов и Васил Козалиев и преминаха успешно през Комисията по бюджет, финанси и финансов контрол към Народното събрание. Очаква се предлаганите изменения да бъдат обединени в едно предложение.


С други думи, хаосът е малък, но иде по-голям. Безпокойство будят най-вече темповете, с които се придвижва целия процес. За да влязат в сила законопроектите, през тази седмица те трябва да минат на първо четене в парламента. До седем дни след това народните представители ще правят предложения за изменения, които ще бъдат обсъдени и обобщени от Бюджетна комисия. Най-рано 24 часа след това проектодокументите могат да влязат в пленарна зала за второ четене. Парламентарните дебати, приемането и обнародването на закона са последните стъпки, които ще увенчаят труда на народните избраници.


А дните, които остават до 31 май, естествено ще намаляват. В момента гражданите и фирмите нямат право да се издължат към бюджета, дори и да желаят. Старите данъчни ставки не са валидни, новите са в процес на утвърждаване. И нищо чудно данъкоплатците да научат на 10 юни какво са дължали на 31 май. Ще се завият отново познатите ни опашки. Отделно тези, които са си платили преди тълкувателното решение на Конституционния съд, ще претендират, че са им взели повече пари, защото новите ставки ще са по-малки.


Нещата могат да се поправят лесно - с промяна на едно изречение в параграф 6 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за облагане на доходите на физическите лица, който определя крайния срок до 31 май. У нас обаче нищо не става лесно, дори и депутат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във