Банкеръ Daily

Общество и политика

Стамболийски подписва Ньойския договор между България и страните от Антантата

Стамболийски подписва Ньойския договор

На днешния ден през 1919 г. министър-председателят Александър Стамболийски подписва Ньойския договор между България и страните от Антантата (Франция, Британската империя и Русия), поставил край на участието на България в Първата световна война. Подписан е от българска страна, под огромния натиск на Съглашението, от министър-председателя Александър Стамболийски на 27 ноември 1919 г. в кметството на парижкото предградие Ньой сюр Сен.

В България е ратифициран на 15 февруари 1920 година. Ньойският договор влиза в сила на 9 август 1920 година. От отделените земи в следващите три години в България пристигат над 100 хил. бежанци. Около 600 хиляди българи остават отвъд граница.

Александър Стоименов Стамболийски (1 март 1879 - 14 юни 1923 г.) е политик и водач на Българския земеделски народен съюз (БЗНС). Той е министър-председател на България в правителството на БЗНС (1919-1823 г.).

Републиканец и пацифист по убеждения, Стамболийски остро се противопоставя на промените в Търновската конституция през 1911 година и на участието на България в Първата световна война. Когато Австро-Унгария обявява война на Сърбия през 1914 г., той изразява в Народното събрание надеждата си за победа на сърбите. На виковете, че е сърбоман и предател, Стамболийски заявява: "В момент, като настоящия, когато са застрашени наши братя южни славяни, аз не съм нито сърбин нито българин, аз съм южен славянин".

През януари 1919 г. Стамболийски се включва в коалиционното правителство на Теодор Теодоров. През лятото парламентът изпраща българска делегация, в която е и той да участва в преговорите за сключване на мирен договор на Парижката конференция на страните, победили във войната. Първите държавни мъже на България пътуват осем дни с влак за Париж без никакви удобства, като трябва да минат през Белград, пазени през цялото време от офицери и няколко батальона сенегалски войници. Пристигат в Париж на 27 юли и в продължение на два месеца не им е било разрешено да излизат от хотел "Шато дьо Мадрид" без специални разрешения, издавани със записване ден по-рано.

На 19 септември сутринта, в 10 часа и 25 минути, в министерството на външните работи на Франция Клемансо връчва официално на Българската делегация условията за мир. В 25-дневен срок Българската страна трябва да представи своите писмени възражения на Върховния съвет, който, след като ги разгледа, ще определи нов срок за окончателния общ договор на България.  След отказа на Теодоров да приеме наложените условия, Стамболийски оглавява правителството и на 27 ноември 1919 г. подписва Ньойския договор, след което, според някои медии, счупва писалката. Според други домакините му предложили да я вземе за спомен, но той отказал.

След проведените парламентарни избори, от 21 май 1920 г. правителството е съставено само от представители на БЗНС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във