Банкеръ Weekly

Общество и политика

Стабилността се крепи върху буре с барут

Протестите стихнаха и управляващите се успокоиха, че им се е разминало. Премиерът Бойко Борисов и партийната върхушка на ГЕРБ, които не успяха да прикрият притесненията си, докато хората дефилираха пеша и с автомобилите си по улиците и пътищата, си възвърнаха самочувствието. Арогантността също. И безобразните решения и законотворчески хрумки пак потекоха към парламента. С последните промени в антикорупционния закон беше атакуван фундаментът на правото, а с поправките в Наказателния кодекс и тайните арести бяха погазени човешки права. Министерства и агенции  си раздадоха над 118 млн. лв. бонуси през 2018-а. С щедри премии за "постигнати резултати" се стимулираха дори и ведомствата, сътворили най-големите гафове през годината. От Агенцията по вписванията се наградиха с 600 хил. лв. въпреки неработещия почти месец Търговски регистър. В АПИ пък си разделиха 1 280 000 лв., вероятно за "постижението" край Своге. Или може би за идеално изчистените пътища при по-обилния снеговалеж в Западна и Северна България миналата неделя. На "Летище София" също се премираха допълнително с 1 466 000 лв., при все че се разбра за поне два случая на скандални пробиви в сигурността на аеропорта. Всичко тава няма как да не възмущава хората, които едва свързват двата края.

Все по-дразнеща е абсолютната неспособност на администрацията да работи на ниво. Нашите институции са драматично, дори трагично неадекватни и неефективни. Ръководствата им въобще не смятат за необходимо да се отчитат пред когото и да било какво вършат и респ. да поемат отговорност, когато резултатите са незадоволителни.  

Впрочем лошото време в края на ноември и началото на декември направиха добра услуга на управляващите. То "разубеди" протестиращи да мръзнат по кръстовищата. Но това съвсем не значи, че "публиката" се е отказала да изразява несъгласието си с водените от третото правителство на Борисов политики, скачащите цени и ниския стандарт на живот в страната. Още повече че тепърва ще започнат да пристигат фактури за отопление, ток, вода. Великотърновци вече бяха втрещени от безумно поскъпналата топла вода. Засега те масово тръгнаха да се отказват от тази услуга на местната топлофикация, което също е форма на протест. Гневът обаче се трупа и като нищо скоро можем да видим не само домати и яйца, но и камъни да хвърчат към държавните и общинските институции, които не са способни или не желаят да се справят с проблемите, угаждайки на едни или други бизнес кръгове.

Варненци в центъра на морската ни столица пък няколко дни псуваха тамошното ВиК и местната власт заради липсата и на капка вода в чешмите им. А в Шумен се събраха на площада заради "най-скъпата вода в България". Междувременно КЕВР се захвана да нищи къде и с колко още да я увеличи от 1 януари. Най-потърпевши от новите цени, предложени в бизнесплановете на ВиК дружествата, ще са Бургас и София - скокът там ще е 10 процента. Конкретно в столицата, докато заседаваше комисията на Иван Иванов, граждани скандираха "мафия" и му искаха оставката. Стигна се дори до сблъсъци с полицията.

Според проучванията на няколко социологически агенции над 2/3 (над 70%) от българите подкрепят различните форми на протести срещу сегашната власт, макар самите те да не са активни участници. Така че протестният потенциал е сериозен, той тлее и е необходимо само едно поредно недомислено решение, лобистки законопроект или поскъпване, за да се разпали огънят на недоволството. Така че "стабилността" на управляващите балансира върху буре с барут и ако през 2013-а Борисов ненадейно го "удари" токът, то през 2019-а може да го "удави" водата.

Изследването на "Галъп" показва, че 50 на сто от анкетираните биха участвали в протест срещу правителството, 8% твърдят, че вече са участвали или участват, а 41% не биха взели участие. Което не означава, че са доволни от живота си в България. Повечето българи - 32%, дават средна към негативна оценка за управлението на страната. Двайсет и шест на сто го намират за "лошо", а 21% го определят като "много лошо". Само 4 на сто смятат, че управниците се справят "много добре", а 15% са на мнение, че се справят "добре".

Според друга социологическа агенция - "Маркет линкс", малко над половината българи определят увеличението на цените на горивата и битовите сметки за ток, вода и парно като най-актуалните обществени проблеми. Всъщност те бяха само поводът за отключване на вече съществуващото недоволство. Хората са настръхнали от ниските доходи и ниския жизнен стандарт - цели 86 процента. Над 60 на сто нареждат след тях лошото управление на държавата, корупцията и състоянието на здравната система.

Наблюдателите са единодушни, че след ноемврийските протести България вече не е същата - нито като разстановка на политическите сили, нито като динамика и ход на политическите процеси. Според тях има "маса от недоволни хора, има ядро от активно протестиращи, има положителна обществена нагласа към протестите и най-главното - окончателно надделя тенденцията за нетърпимост към премиера и ГЕРБ".

Определено дразни и арогантното безпардонно поведение на управляващите, както и явната демонстрация, че напълно са скъсали с реалността в държавата. Продължават безсмислените битки с президента, с опозицията, с комунистическото минало, а за да решат някой наболял проблем, върху тях трябва да се упражни категоричен, упорит натиск - както майките на деца с увреждания не приеха само подхвърлените им пари в бюджета, а с постоянство и твърдост извоюваха приемането на пакет от три закона. Очевидно запушването на "дупки", заплашващи стабилността на властта, с пачки отмина. Действията и реформите вече са крайно належащи, защото са почти фатално закъснели. Но именно в това е слабостта на Бойко Борисов и ГЕРБ - некомпетентността и липсата на капацитет за ефикасни управленски действия.

Най-интересното обаче е, че най-голямата опозиционна партия БСП така и не успява да се възползва от нарастващото напрежение и недоверие към управляващите и продължава да изостава с между 1 и 3 процентни пункта зад ГЕРБ в различните социологически проучвания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във