Банкеръ Daily

Социологът Кънчо Стойчев прогнозира:

Стабилно мнозинство няма да има след вота, трудно ще се скалъпи управляваща коалиция

99% съм сигурен, че изборите няма да са на 28 март. Най-вероятно ще се търси вариант през април. Това каза пред БТВ социологът от "Галъп" Кънчо Стойчев.

По-малко избиратели до урните означава, че ще видим преброяване на твърдите ядра, смята той. Според него ГЕРБ, БСП и ДПС ще се окажат фаворизирани в този случай. Стойчев прогнозира, че в България активността няма да бъде 30% като в Румъния, ще бъде около 50%.

Стабилно мнозинство няма да има, трудно ще се скалъпи управляваща коалиция, прогнозира той. Социологът изтъкна, че е важно да се формира работещ парламент, не изключи и вероятността следващият парламент да не може да излъчи правителство.

На въпрос за евентуално повтаряне на настоящото управление Стойчев заяви: „Сборът на двете управляващи партии не би дал мнозинство чисто математически.“  "Нямаме данни, че коалицията ГЕРБ - "Обединени патриоти" може да се повтори", изтъкна експертът. Той припомни, че Патриотите са на ръба за влизане в парламента.

"Бързото започване на работа на парламента дори и без правителство е по-приемливият сценарий", заяви още Кънчо Стойчев. Според него ключов ще се окаже изборът на председател на парламента: „Консенсус за това би се постигнал по-лесно отколкото за правителство“, посочи той.

По думите му следващият мандат ще бъде къс. "ГЕРБ напълно вероятно може да бъде първа политическа сила, но тъй като не може да състави мнозинство, след десет години във властта, ще преминат в опозиция", смята социологът. Според него управление на патриоти, ГЕРБ и ДПС е невъзможно заради дадените заявки от ДПС и "Обединени патриоти". Той прогнозира ГЕРБ да спечели с малка преднина, но и не изключи възможността да останат в опозиция.

Според социолога ситуацията с коронавируса е преекспонирана. Той определи разпространението на вируса като еднотипно и независещо от каквито и да е мерки. Стойчев заяви, че смъртността от коронавируса е ниска: „Тази болест не е в телата ни, а в главите ни“, подчерта той.

"Ние загубихме свободата си", каза в заключение Кънчо Стойчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във