Банкеръ Daily

Общество и политика

Сръбският външен министър реагира остро срещу България

Сръбският външен министър  Ивица Дачич реагира остро срещу България. В интервю за националната телевизия Дачич избухна: "За какви вътрешни работи днес се говори в Европейския съюз. Там имате едни българи, които в Сърбия са само 0.26 на сто от населението ни. Толкова са българите в Сърбия. Но, България на всяка среща на Европейския съвет поставя въпроса за правата на българското национално малцинство?".

Министърът беше поканен да коментира тежката конфронтация между Черна гора и Сърбия. През последните десет дни между двете държави възникна напрежение по повод новоприетият закон за вероизповеданията в Черна гора. В Белград имаше безредици, по време на които сръбски националисти изгориха и националният флаг на Черна гора.

През юли премиерът Бойко Борисов поиска Ивица Дачич да му се извини публично след възникналото напрежение заради негов коментар за Косово и след размяната на реплики и дипломатически стъпки между България и Сърбия. По време на среща на върха от Берлинския процес за Западните Балкани  Борисов заяви, че бъдещият ръководител на европейската дипломация Жозеп Борел би трябвало да изразява позицията на целия съюз, а не на родината си Испания относно Косово. Признаването на независимостта на Косово е основно условие, ако Белград въобще иска да се присъедини към ЕС.

Изказването на Борисов предизвика реакция от страна на сръбския външен министър Ивица Дачич, който препоръча на българския премиер: „Бойко трябва да уважава позицията на Европейския съюз, а не да държи лекции на Борел“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във