Банкеръ Weekly

Общество и политика

Сръбски предложения за Косово

Сръбският премиер Ивица Дачич представи в Брюксел предложението на Белград за автономия на сръбските общини в Косово. Срещата в белгийската столица, на която присъстваха първият дипломат на ЕС Катрин Аштън и министър-председателят на КосовоХашим Тачи, очаквано не донесе някакви решения по темата. Конкретно развитие по нея може да има едва през лятото, когато ще започнат и истинските преговори.


По всичко изглежда, че сръбската инициатива няма да срещне одобрението на останалите страни в преговорния процес. Косовският премиер Тачи вече обяви, че едва ли ще позволи новата резолюция на сръбския парламент за Косово да се превърне във фактор по време на диалога. Правителството в Прищина няма никакво намерение в бъдеще да обсъжда държавния си статут, териториалната цялост и международно признатите граници. За него е неприемливо предложението районите със сръбско мнозинство да получат статут на автономни общини. Официалните власти в Косово са много по-заинтересовани да обсъждат разпускането на нелегалните структури на Белград в северните части на страната.


Разговорите в Брюксел бяха от важно значение предимно за Сърбия. Западната ни съседка разчита през юни най-после да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз. И приемането на платформа за преговори за нормализирането на отношенията с Прищина ще изиграе положителна роля в този процес. Без продължаването на диалога Белград няма никакъв шанс да се придвижи напред в европейската си интеграция. Същевременно дипломатическата активизация на сърбите ясно показва, че те съвсем не са изоставили и една друга своя цел, а именно защитата на интересите на своите съграждани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във