Банкеръ Daily

Общество и политика

Срокът за придобиване на специалност "Обща медицина" се удължава

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за лечебните заведения, чрез които удължават с четири години срока за придобиване на специалност "Обща медицина" от личните лекари, които нямат такава. Удължаването на срока цели да предотврати закриването на голям брой практики за първична медицинска помощ, особено в отдалечени и труднодостъпни райони, и да се гарантира достъпът на населението до първична медицинска помощ, се посочва още в доклада.

Аргументите на Комисията по здравеопазване са, че не малка част от общопрактикуващите лекари имат затруднение при изпълнение на изискването за придобиване на такава специалност, тъй като се налага да отсъстват от практиката си за времето на обучение и не могат да намерят заместник за времето на отсъствие. Този проблем е най-често срещан при практиките на общопрактикуващи лекари в отдалечени и труднодостъпни райони.

Досегашният срок беше 3 юни 2019 г. По данни на регионалните здравни инспекции 673 са личните лекари, които не са придобили специалност "Обща медицина" в този срок и регистрацията им подлежи на заличаване.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във