Банкеръ Daily

Общество и политика

Срив на пътуванията в чужбина с цели 87.9% през април

През април е регистриран срив на пътуванията на български граждани в чужбина и посещенията на чужденци в България, който се дължи на преустановяването на международните полети и затварянето на сухопътните граници поради разпространението в световен мащаб на COVID-19.

Пътуванията на български граждани в чужбина през април  са 75.3 хил., или с 87.9% под регистрираните през април 2019 година, а в сравнение с предходния месец спадът е с 67.4%, сочат данни на НСИ.

Чужденците, които са посетили страната ни през април са 81.2 хил. или с 88.9% по-малко в сравнение с април 2019 година. Намаление е регистрирано при пътуванията по всички наблюдавани цели: „почивка и екскурзия“ - с 99.8%, „служебна“ - с 84.5%, и „други“ (вкл. гостувания и транзитни преминавания) - с 80.6%. Транзитните преминавания през страната са 62.9% (51.1 хил.) от всички посещения на чужденци в България.

От общия брой чужденци, посетили България през изминалия месец, делът на гражданите от Европейския съюз е 34.5%, или с 93.1% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Регистриран е спад в посещенията на граждани от всички наблюдавани страни, а посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“ намаляват с 81.5%.

За предходния месец относителният дял на посещенията по цели е, както следва: със служебна цел - 28.7%,  за почивка и екскурзия - 0.7% и с други цели - 70.6%, Като най-много посещения в страната са реализирали гражданите от: Турция - 31.1 хил., Румъния - 16.1 хил., Гърция - 3.7 хил., Сърбия - 6.4 хил., Република Северна Македония - 3.6 хил., Украйна - 4.3 хил. и Полша - 4.1 хил. 

С облекчаването на мерките, въведени поради пандемията от коронавируса, страните от ЕС започват поетапно да отварят границите си. България обяви отварянето на границите със Сърбия и Гърция от 1 юни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във