Банкеръ Daily

Общество и политика

Срив на пътуванията на българи в чужбина през юни

През юни, по време на продължаващата епидемична обстановка в страната, пътуванията на български граждани в чужбина са 286.1 хил., или с 60.1% под регистрираните през юни 2019 година. Това сочи статистика на Националния статистически институт.

Посещенията на чужденци в България през миналия месец са 380.7 хил., или със 75.2% по-малко в сравнение с юни 2019 година.

Срив е регистриран при пътуванията по всички наблюдавани цели: "почивка и екскурзия" - с 94.6%, "служебна" - със 76.1%, и "други" (вкл. гостувания и транзитни преминавания) - с 47.9%. Транзитните преминавания през страната са 70.1% (266.8 хил.) от всички посещения на чужденци в България. 

От общия брой чужденци, посетили България през юни тази година, делът на гражданите от Европейския съюз е 58.1%, или със 74.3% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Регистриран е спад в посещенията на граждани от всички наблюдавани страни. 

Обикновено именно през юни хиляди германски абитуриенти се отправят към България за „големия купон“. Тази година обаче и Икке Хюфтголд проявява голяма предпазливост - щял да лети до България чак през септември, защото го било страх, че концертите му могат да станат огнище на зараза.

През 2019 година България е била посетена от 9,3 милиона чуждестранни туристи – повечето от Румъния, Гърция и Германия. Колко ще са тази година – никой не смее да прогнозира. През май 2020 спадът беше с цели 92% спрямо 2019 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във