Банкеръ Daily

Общество и политика

Сред приоритетите на европредседателството е изкореняване на съвременното робство

Ранната превенция, подкрепата и реинтеграцията за жертвите, при отчитане на уязвимото положение на жените и децата и преследване на извършителите са сред основните цели на приетата през юли т. г. Национална стратегия за борба с трафика на хора 2017-2021 г. Това заяви заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк по време на международния експертен форум „Интернет и трафик на хора: Механизми, противодействие и превенция”, организиран от Националната комисия за борба с трафика на хора, съвместно с Британското посолство в София и фондация „Ханс Зайдел” България.

"Борбата с трафика на хора е сред приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през първата половина на 2018 година. България има традиции в прилагането на принципите на уважение на правата на човека, подкрепата към по-слабия и справедливото наказание на виновния, цитирайки текстове от първата българска конституция от 1879 г. Тези принципи са в основата и на съвременното българско законодателство, каза още той, като подчерта, че „със своя специален Закон за борба с трафика на хора, с координираща агенция към Министерския съвет и местни комисии в различни области на страната, както и с два специализирани координационни механизма, България има една от най-всеобхватните институционални и правни рамки в Европа за борба с трафика на хора“, заяви Щерк.

Той подчерта значението на интернет едновременно като източник на рискове, но и на възможност при борбата с трафика и подчерта, че

„България призовава за по-активно международно сътрудничество и решителни действия за изкореняване на трафика и други форми на съвременно робство, в съответствие с Дневния ред за устойчиво развитие до 2030 г.“

Британският посланик Ема Хопкинс се присъедини към разбирането, че интернет е както среда и инструмент за развитието на трафика, така и средство за превенцията и борбата с него. Със специално обръщение и приветствие към участниците от Брюксел се включи и българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във