Банкеръ Daily

Проф. Тодор Танев:

Сред политиците има много, които искат здрав ред, това ме плаши

"Като че ли сред политиците има много, които искат здрав ред, това ме плаши". Този коментар направи политологът проф. Тодор Танев, преподавател в Софийския университет "Св. Кл. Охридски". Като бивш министър във второто правителство на Бойко Борисов, той заяви, че е правилна констатацията, че в годините назад всеки, който е влизал в управлението с ГЕРБ, е изгарял след това.

"Борисов има изключителен нюх към възможностите, които дава отделната ситуация, за това да разтапя всичко и да го използва колкото може повече", посочи пред БНР проф. Танев.

Политологът подчерта, че партията на Слави Трифонов не "играе" в полза на завръщането във властта на ГЕРБ и ВМРО и добави, че ДПС за пореден път са в силна позиция.

Проф. Тодор Танев представи новото издание на книгата, чийто автор на предговора и превода е - "Айхман в Йерусалим". Репортажът за баналността на злото", определяна като една от най-важните и влиятелни книги на XX век. 

Оригинално предадено като поредица от статии за „Ню Йоркър“, отразяването на сензационния процес срещу нацисткия функционер Адолф Айхман се превръща в епично платно, на което Хана Аренд, създала най-добрата научна теория за тоталитаризма, рисува смайващата историческа картина на Холокоста, на жертвите и на техните палачи. Както и на безпрецедентната възможност оцелелите от нацисткия терор да изправят на съд едно от основните действащи лица в нацистката машина за масови убийства и да поискат възмездие.

Отвличането на Айхман, укриващ се в Аржентина, от израелските тайни служби в началото на 1960 г. и изправянето му пред съда в Йерусалим разбунва целия свят и отваря отново тъкмо започналите да зарастват рани от Втората световна война. Процесът срещу него, завършил с очакваната смъртна присъда, продължава месеци наред, които Аренд отразява с внимание към юридическите детайли, допълвайки ги с пространен биографичен разказ за живота на Айхман и за ролята му в организирането на транспорта към лагерите на смъртта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във