Банкеръ Daily

Адв. Иван Демерджиев:

Срамно петно ще остави г-н Кирилов в правосъдното министерство

"Дълбоките причини да поискаме оставката на министър Данаил Кирилов бяха законодателната дейност на това Народно събрание, която многократно се оповестяваше, че е инспирирана лично от него като един от най-доверените юристи на премиера".Това каза пред БНР адвокат Иван Демерджиев - председател на Пловдивската адвокатска колегия, която поиска преди месец оставката на правосъдния министър..

"Едно срамно петно ще остави г-н Данаил Кирилов в правосъдното министерство, нищо повече", обобщи юристът и добави, че ако той е автор на проекта за нова Конституция, основателно си подава оставката.

Адв. Демерджиев беше категоричен, че трябва да бъдат огласени истинските мотиви за оставката на правосъдния министър. "Искаме да знаем какви са причините за тези процеси, за да можем да ги оценим", подчерта той.

Иван Демерджиев изрази притеснение, че може да бъде посочен заместник на министър Кирилов. "Както по отношение на фигурата на главния прокурор, така и по отношение на министъра на правосъдието трябва да се подберат професионалисти с утвърден авторитет в средите на правната система. Когато се предлагат други личности, те естествено не могат да изпълняват тези функции по успешен и убедителен за обществото начин", коментира той.

Според председателя на Пловдивската адвокатска колегия Конституцията принадлежи на българския народ като суверен на властта и право на българския народ е да поиска промени в Конституцията и трябва да се води задълбочен дебат - обществен и професионален.

"Кое налага да се променя старата Конституция с едни гротескни промени в нея, като прехвърлянето на правата на гражданите от глава 2 в глава - последна, което говори достатъчно", попита юристът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във