Банкеръ Daily

Общество и политика

Срамно е БСП да загуби избори от ДПС, смята Крум Зарков

Единственият обявен досега конкурент на Корнелия Нинова за лидерския пост в БСП - Крум Зарков, разкритикува курса на партията, довел до падането й на четвърта позиция на последните парламентарни избори. Пред Конгреса на левицата Зарков заяви, че провалът на партията трябва да бъде анализиран, БСП трябва да се насочи към диалог с избирателите си, а в момента провалът на изборите е представен като успех, защото партията е във властта.

"Спомням си по време на кампанията. От най-новата политическа партия даваха заявки, че трябва да се работи с БСП. Тогава споменаваха моето име, реакцията беше чудовищна. Днес обаче видите ли, те ни били приели, да приеха ни по силата на парламентарната математика и по силата на чувството за отговорност, защото не можехме да си позволим да вкараме страната в парламентарна криза, но избирателите не ни приеха", отбеляза Крум Зарков. 

Според него е е срамно БСП да загуби изборите от ДПС.

"Имаме нужда да отидем да видим всяка партийна организация, с хора, които страдат, че БСП е четвърта, че бяхме победени от ДПС. Тези хора заслужават да отидем и да ги чуем, като им дадем надежда. Лявото има страхотен потенциал, а единствената сила, която може да го носи, е БСП", каза още Крум Зарков.

Конкурентът на Нинова заподозря сценарий, при който оставката на сегашната председателка няма да бъде констатирана от конгреса. Още преди началото на червения конгрес стана ясно, че от Благоевград е тръгнала подписка в подкрепа на Корнелия Нинова. Искането й е Конгресът да не констатира оставката и Нинова да остане председател на партията.

"От много структури подкрепят тази подписка и мисля около 2/3 от делегатите на Конгреса. Но това всичко ще се изяснява вътре". обяви заместник-председателят на БСП Ирена Анастасова.

"Уважаеми хора, които милеят за лявата идея, спите ли дълбоко? Упоени ли сте вече достатъчно от това, което се случва от сутринта? Готови ли сте за последния, за фаталния удар? Сърцето на нашата партия са членовете и симпатизантите ѝ, но нейният мозък би трябвало да е тук. От него трябва да тръгне възстановяването и той е облъчван от сутринта с абсолютни нелепици... Въпросът с отговорността е пряко свързан с този за морала. Циркулира обръщение, търсят се подписки да не се гласува оставка, дадена през ноемрви. Ако това се случи, този фарс, ще е пореден, ако не последен пирон в ковчега на БСП... Оставка, констатиране, пряк избор", заяви още Крум Зарков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във