Банкеръ Daily

Общество и политика

Спряно е преназначаването на прокурорите и следователите от спецпрокуратурите

След Съдийската колегия и Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет реши да не преназначава прокурорите и следователите от двете специализирани прокуратури,  докато Конституционният съд не се произнесе по искането на главния прокурор Иван Гешев да бъдат обявени за противоконституционни промените в Закона за съдебната власт, с които беше закрито спецправосъдието. 

Решението, което беше прието единодушно, се позовава на разпоредба от Административно-процесуалния кодекс, според която, когато е допуснато до разглеждане по същество искане, с което се оспорва конституционосъобразността на приложим закон, то негово действие се спира до окончателното произнасяне на Конституционния съд.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) откри процедура по преназначаването на магистратите от Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд и веднага след това я спря до произнасянето на Конституционния съд.

Съдът беше сезиран от главния прокурор Иван Гешев с искане да обяви за противоконституционни промени в Закона за съдебната власт, с които от 28 юли спецструктурите престават да съществуват.

Според мнозинството в Съдийската колегия процедурата по преназначаването на съдиите трябва да бъде замразена до произнасянето на конституционните съдии.

Делото засега е сама на етап събиране на становища от институции, неправителствени организации и юристи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във