Банкеръ Daily

Общество и политика

Спряна е работата по Националната стратегия за детето

Марияна Николова

Не съществува стратегия за семейството и детето, има проект на Националната стратегия за детето (2019 г. - 2030 г.), който е спрян и не е факт в правния мир. Това каза по време на парламентарния контрол вицепремиерът Марияна Николова. Тя отговори на въпрос на народния представител от "Атака" Павел Шопов за спорната стратегия, която все още продължава да е обект на дискусии в социалните мрежи.

"В подготовката на проекта са участвали редица държавни ведомства, депутати, експерти в различни области, социолози, политолози, представители на висши училища и на неправителствения сектор. Децата също са били включени в процеса на консултиране", посочи Николова. Тя подробно обясни процеса на възлагане и дейностите по проекта. Работата по него е започнала със заповед на председателя на Държавната агенция за защита на детето, след изтичане на периода на предишната Национална стратегия за защита на детето (2008 - 2018 г.). Целта е  проектът да бъде съобразен с приоритетите на правителството и с ангажиментите на държавата като член на Европейския съюз, както и с глобалните цели за устойчиво развитие на ООН, увери вицепремиерът.

Документът е публикуван за обществено обсъждане в началото но 2019 година. Заради значителния брой отрицателни становища не е даван никакъв ход на междуведомствена съгласувателна процедура и не е внасян за разглеждане от Министерския съвет.

По думите на Шопов такъв документ има и по него е работено дълго време без обществото да е разбрало. По подобни документи се работи "на тъмно и вероломно, за да бъдат набързо приети", убеден е той. Основният въпрос според него е кой финансира работата по тази стратегия. Гражданите и Светия синод протестираха против този проект, припомни депутатът. Със стратегията се е искало вкарване на децата в един режим на "неолиберално мислене и подход". "Този неолиберален дух е недопустим за нашия християнски морал и традиционни възгледи, подчерта народният представител", възмути се атакистът.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във