Банкеръ Daily

Корнелия Нинова към президента Румен Радев по повод критиките срещу Кирил Петков:

Спрете да спекулирате с темата Македония

След като президентът Румен Радев разкритикува премиера Кирил Петков, че е прехвърлил отговорността си за РСМ на парламента, коалиционният партньор - министърът на икономиката Корнелия Нинова написа в профила си във "Фейсбук":

"Г-н президент,  спрете да спекулирате с темата Македония!

Призовавате правителството да разсее всички съмнения, че може да вдигне ветото над РСМ. Съмненията ги внушавате вие. Кабинетът не веднъж заяви: Няма да сваляме ветото. Единственият орган,който може да се произнася, е парламентът.

Министерски съвет прие през седмицата еднозначно решение: Всяко предложение от Брюксел да се изпраща в Народното събрание и то да решава. Мнозина питат защо Народното събрание?

Ами отговорът е прост: защото Народното събрание е ратифицирало договора с Република Северна Македония. Никой друг орган не може да променя условията по този договор.

Защото в парламентарната република НС е най-висшият орган. Защото в него всичко е публично и прозрачно и защото там може, и управляващи, и опозиция, и обществото да се запознаят с истинските факти и никой да не ги манипулира.

Г-н президент, искате ли да се върне модела Борисов, когато той взимаше еднолично решения и за него парламентът беше едно нищо?

Други внушават: защо се заобикаля Консултативния съвет по национална сигурност при президента? Никой не го заобикаля. Но той дава само консултации, докато решенията на НС имат силата на закон и са задължителни. И който ги наруши, носи отговорност. Затова искаме да е в Народното събрание.

Стига сте заблуждавали българите. Няма да предадем българския национален интерес. Питам онези, които твърдяха, че на 24 май при посещението в Рим ще пуснем Македония : Къде сте - 24 май мина! Питам онези, които твърдят ,че до края на Френското председателство през юни ще пуснем Македония:

Ако на Европейския съвет другата седмица заявим - "Не" - ще излезете ли да се извините, че лъгахте?

Да използваш истинското родолюбиво чувство на българите, за да си правиш политически пиар и да трупаш личен рейтинг, е подлост.

И господин президент, когато заявявате - те, политиците, да направят това, те, политиците, да не правят онова, не забравяйте, че вие също сте политик, при това един от първите в държавата.

И депутатът от БСП Явор Божанков коментира в своя профил във "Фейсбук", че е гневен от факта, че българският президент Румен Радев не е рамо до рамо със собствения си народ в битката му със задкулисието:

умен Радев е най-голямото ми огорчение в политиката. Началото на тази коалиция започна с протестите миналата година. Излязохме, за да защитим президентската институция от атаките на мафията. Това написа народният представител от БСП Явор Божанков в своя Фейсбук профил.

Той припомня как народа повече от половин година е бил до президента на площада, въпреки различията.

Останах над 200 дни. Направих го заради институцията, за България и за Радев, добави Божанков и бе категоричен, че съжалява единствено за подкрепата си към президента" - пише Божанков.

Той посочва, че същата мафия атакува Народното събрание, искайки оставката на неговия председател Никола Минчев.

"Една и същия мафия. Един и същ президент. Едни и същи хора на площада. Единствената разлика сега е президентът, който липсва на площада" - подчертава Божанков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във