Банкеръ Daily

Костадин Ангелов:

Справяме се и с третата вълна на COVID-19

"Справяме се и с третата вълна на COVID-19, което означава, че мерките, които бяха взети, бяха навременни, пълноценни и дадоха резултат." Това заяви на брифинг за разпространението на коронавируса здравният министър в оставка Костадин Ангелов.

"Здравната система издържа, въпреки чувствително по-големия натиск. За съжаление загубихме и продължаваме да губим човешки животи. Това е най-голямата тежест, която носим като лекари. Ние лекарите не помним излекуваните, а тези които сме загубил", посочи Ангелов.

Обърнала се е тенденцията излекувани – потвърдени. За последната седмица броят на излекуваните е 18 413 души, а тази на новопотвърдените – 15 385 души. Наблюдава се и трайна тенденция са намаляване на заетостта на болничните легла както за усложнени, така и за неусложнени пациенти. И при двете структури заетостта е 67 на сто.

Тенденцията за намаляване на хоспитализираните е трайна, очаква се да минат няколко седмици, за да се усети чувствително тази тенденция, каза още той.

14-дневната заболеваемост в България е 570 на 100 000 души население, през последните дни е около 515, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той изрази надежда тази бройка да падне следващата седмица под 500. "Това ни отрежда 11-о място сред страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство и 4-о място на Балканския полуостров след Турция, Сърбия и Северна Македония", допълни той.

14-дневната смъртност е 24 на 100 000 – по този показател сме на 2-ро място в ЕС след Унгария и на 2-ро на Балканите след Северна Македония. 

"Епидемиологичната крива се вижда – вече спада ясно, като това продължава трета седмица и върви с еднакъв темп. Ако го запазим, вървим към приключване на третата вълна", каза Кунчев.При смъртността все още няма данни за изкривяване на линията, тъй като смъртността следва заболеваемостта със седмица-две закъснение, уточни той.

"Вчера излязоха и други интересни резултати – удвояване на броя на критичните случаи. По-малко заразени, по-ниска възраст, но с по-тежко заболяване и по-висока смъртност“, каза главният здравен инспектор.

"При две жени в Северна България с британския вариант на коронавируса наблюдавахме една мутация в спайк протеина на шипчето, в началото на който са заменени аминокиселини. Обърнахме се веднага към Института на молекулярна биология към БАН да ги секвенираме. Това е щам под внимание, но не очакваме да доведе до това, което притеснява света – нужда от ваксина или от ново лечение“, заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф.Тодор Кантарджиев.

Вариантите на коронавируса се делят на две – такива, будещи притеснение, квалификацията е на центъра по заразни болести в Стокхолм, и такива, които са в процес на изследване, обясни Кантарджиев.

Притеснение будят британският, бразилският, южноафриканският и нигерийският, които могат да изменят коронавируса така, че да се усложни лечението му или да не му влияят ваксините.

В процес на изследване е например френския вариант, но според института „Пастьор“ той няма разпространение извън областта Бретан, където е открит. Вече има производители на реактиви, които засичат тази мутация, за която първоначално беше съобщено, че не се засича от PCR тестове, уточни професорът.

За чешкия и румънския вариант не е имало съобщения от официални институции, а от хора, които искат да добият известност в Туитър, каза още Кантарджиев, според когото в румънския вариант засега няма данни за нещо, което да ни тревожи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във