Банкеръ Daily

Общество и политика

Спорът ще се реши, само ако България зачита достойнството ни, заяви президентът на Северна Македония

Спорът между България и Северна Македония може да бъде решен само ако последователно се зачита достойнството и на македонския, и на българския народ. И се избягва опасният капан на историческия ревизионизъм, когато той се основава на политически конструкции, а не на факти. Това каза президентът на Северна Македония Стево Пендаровски по повод интервюто на премиера Зоран Заев за българската агенция БГНЕС.

Двете държави продължават да изясняват какво точно не е наред в договора за добросъседство, а в сряда премиерът Зоран Заев изведнъж повдигна и нова тема с твърдението, че България е приятел на страната му, а не "фашистка държава" - препратка към времето на Втората световна война.

Според Пендаровски, за благополучното приключване на подобни спорове се изискват две условия. Първо: политическа воля и смелост, дори когато те вредят на рейтинга. И второ: придържане към международно проверени исторически факти и към очевидната политическа реалност, съобщи Дойче Веле.

В тази връзка президентът на Северна Македония припомня своята позиция по един от най-болните проблеми между двете държави: периода на българската окупация по време на Втората световна война. По този повод Пендаровски казва следното: "Антифашистката борба е в основите на македонската държава"

"Във всичките си публични изяви ясно заявявам, че антифашистката борба е в основите на съвременната македонска държава и в тази борба ние се борихме срещу онези, които бяха на страната на фашистите. 20-годишният ми опит в международната политика ми позволява да премервам точно думите и нагласите, които изразявам, когато разговарям с моите български събеседници и наши приятели от международната общност. И ясно казвам на всеки от тях, че македоно-българският спор може да бъде решен само ако последователно се зачита достойнството и на македонския, и на българския народ.", категоричен е президентът. 

Аргументът на България да блокира началото на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз беше, че Скопие нарушава договора за добросъседство между двете държави.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев говори за „слабости“ при изпълнението на договора с България в интервю за българската агенция БГНЕС и пое ангажимент занапред прилагането му да бъде „за пример“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във