Банкеръ Daily

Михаел Мартенс

Спорът между София и Скопие е абсурден, а цената плащат македонците

Каракачанов заплаши да блокира преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

"Вие не сте онова, за което се мислите" - под такова заглавие авторитетният германски всекидневник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" публикува обширен анализ от своя балкански наблюдател Михаел Мартенс - отличен познавач на региона. В подзаглавието авторът пояснява за какво става дума: "Защо България иска да възпрепятства преговорите на ЕС със Скопие".

Мартенс припомня за споровете между Скопие и Атина, довели до приемане на името "Северна Македония", и обяснява, че сега приемането на страната в Европейския съюз е заплашено от българско вето. Главната причина е езикът. Мартенс разказва накратко за Илинденско-Преображенското въстание, за спора около националността на редица герои и за периода 1941-1944 година, когато България е окупирала част от сегашна Северна Македония и съдейства за депортирането на 7200 македонски евреи, съобщи Дойче Веле.

Той се спира подробно и на меморандума, изпратен от София до Брюксел по всички тези въпроси и цитира изявлението на Красимир Каракачанов, че България ще блокира разговорите за членство между ЕС и Скопие, ако не бъдат изпълнени нейните условия. В коментарно-аналитичната част от статията на Михаел Мартенс между другото четем:

"Такива изказвания може би се дължат на факта, че през март в България предстоят парламентарни избори, а вече от месеци в страната има и улични протести срещу правителството. Демонстрантите, които са предимно млади хора, обвиняват правителството в корупция и злоупотреба с властта, и всъщност ни най-малко не се интересуват от онези исторически и лингвистични тънкости, които Карачакачанов и подобните нему се опитват до раздуят до ранга на национален интерес.

В обобщение: Ако си мислите, че в Европа не може да има по-абсурден конфликт от предизвикания от Атина спор за името, който междувременно беше решен поне на политическо равнище, скоро може да бъдете опровергани. А цената плащат македонците."

Facebook logo
Бъдете с нас и във