Банкеръ Daily

Общество и политика

Спортното министерство ще проверява тотализатора

Служебният министър на спорта Андрей Кузманов съобщи, че предстои да бъде направена обстойна проверка в Българския спортен тотализатор (БСТ). Той поясни, че се очакват доклади от всички отдели и дружества, чиито принципал е министерството на спорта (ММС), а след получаването им ще има и проверки.

"Ще работим прозрачно в непрекъснат диалог със спортните федерации и за обезпечаването на всички спортисти", категоричен е министърът. 

Кузманов представи пред медиите своя екип, като заместник-министър с ресор "Младеж" е Валентин Гичев, който ще отговаря и за спорта за всички и спорта за учащи, а Росен Барчовски ще администрира елитния спорт. Главен секретар на спортното ведомство е Александър Георгиев.

"Първата и основна цел пред мен и моя екип е обезпечаването на българските олимпийци и на състезателите с шансове за участие на най-големия спортен форум, както за Игрите в Токио, така и за Зимните олимпийски игри. Ще подсигурим и всички останали наши спортисти", заяви служебният министър. 

Кузманов заяви, че здравето на българските спортисти и треньори е много важно и всички от тях, които пожелаят ще бъдат ваксинирани. Той допълни, че се прави всичко възможно за нормалното протичане на състезанията у нас в условия на пандемия.

По-рано днес министърът и неговият екип проведоха среща с представители на спортни федерации, на която бяха дискутирани проблемите, стоящи пред тях.

По време на срещата, която протече при голям интерес от страна на спортната общественост, министър Кузманов заяви, че вратите на министерството са отворени за диалог и за споделяне на идеи за развитието на българския спорт. Според новото ръководство спортовете не бива да се делят на олимпийски и неолимпийски, а да се даде шанс на всеки един от тях.

Заместник-министър Росен Барчовски постави акцент върху ролята на треньорите при подрастващите в нашето общество. Според него професията на наставника трябва да бъде приравнена към тази на учителите и че той ще работи по този проект.

А заместник-министър Валентин Гичев сподели амбицията си всички програми на спортното министерство, свързани с младежта, да достигнат до младите хора в България.

От страна на спортните федерации бяха поставени въпроси за оптимизиране на Закона за физическото възпитание и спорта (ЗФВС), финансирането им и начина на провеждане часовете по физическо възпитание в училище. Министър Кузманов се ангажира да бъде изготвен проект за промени в ЗФВС, който да бъде разгледан от следващото Народно събрание.

Спортният министър и неговият екип ще провеждат редовни срещи с представители на всички федерации.

Домакин на пресконференцията и на срещата със спортните федерации бе Музеят на спорта на Националния стадион "Васил Левски".

Facebook logo
Бъдете с нас и във