Банкеръ Weekly

Общество и политика

СПОРОВЕТЕ ПРИКЛЮЧИХА, РАЗЛИЧИЯТА ОСТАВАТ

Напрежението между коалиционните партньори в За България и вътре в самата БСП около подреждането на листите отне ценно време и сили на коалицията и тя позакъсня с изработването на управленската програма и платформата. Все пак на 13 май в НДК всичките 1200 кандидат-депутати на левицата ще могат да се запознаят с управленските решения на партийните ръководства и с тезите, които ще трябва да защитават по време на надпреварата за 39-ото Народно събрание. Стратегията на БСП и партньорите й предвижда да се сключи обществен договор с избирателите, който ще е неразделна част от платформата. Коалицията ще предложи и джентълменско споразумение с бизнессредите.
На 12 май пленумът на Висшия съвет на БСП окончателно ще приеме управленската програма. Заседанието ще сложи край и на споровете около листите на За България. А списъците с потенциалните депутати повече промени няма да се правят, изтъкват от Позитано 20. Оттук нататък задачата на левицата е да убеждава гласоподавателите, че нейната предизборна програма е най-добра и че претендентите й за парламента ще я изпълнят. В кампанията на коалицията обаче се очертават доста проблеми. Лидерът на ОБТ проф. Кръстьо Петков заяви, че неговите структури ще работят за спечелването на изборите само в регионите, в които са допуснати до листите. Споровете приключиха, остават различията, бе лаконичният коментар на бившия синдикалист.
Георги Първанов, Николай Камов, Петър Агов и Кръстьо Петков се разбраха да дадат още един шанс на проекта Нова левица, който преживя сериозна криза при съставянето на кандидат-депутатските списъци. Съдбата на четворката ще се реши след изборите, ако междувременно тя не се разпадне. Камов и колегите му от ПД Социалдемократи предложиха след вота да бъде проведен форум, на който да се обсъдят перспективите за развитие пред формацията. Още при създаването й идеята бе тя да прерасне в единна социалдемократическа партия. Но още отсега БСП, ПДС, ОБТ и партията на Петър Агов се разделиха на два лагера. Хората на Камов демонстрират почти безрезервна подкрепа за политиката на соцръководството и лично към Първанов. В другия лагер са хората на Петър Агов и Кръстьо Петков. Представителите на бившата БСДП седнаха на масата за преговорите с претенции за собствена парламентарна група. Сега, когато листите вече са факт, е ясно, че единственият сигурен депутат от тази партия е лидерът й Петър Агов. В същото положение е и Кръстьо Петков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във