Банкеръ Daily

Общество и политика

Спорно е дали ПФ ще намери министри за кабинет в рамките на този парламент

След като ГЕРБ и БСП върнат мандата за съставяне на правителство, всичко зависи от президента, защото той решава кой да бъде третият – Патриотичният фронт или други. Тази процедура роди и митологемата "мандатоносител", коментира политологът д-р Любомир Стефанов, преподавател в НБУ пред БНР идеята на Валери Симеонов ПФ да състави правителство в рамките на този парламент.

"Казано на по-принизен жаргон: Мераклии за власт винаги има! За всичко! ПФ обаче дали може да изпълни подобен ангажимент, е много спорно казано, тъй като кои биха били евентуалните желаещи да заемат тези министерски постове? Около ПФ може да гравитират само сходни нему идеологически организации – иначе казано, "Атака", "Обединените патриоти", които видяхме. БСП компромисно би могла да участва, тъй като знаем, че има нескрита връзка, няма да я наричам топла, но такава на комуникация между тези партии", обясни политологът.

Според него след като ГЕРБ са заявили, че няма да участват като най-голяма партия, това означава, че РБ също няма да участват, въпреки че там има доста желаещи да участват.

"ДПС, по условие, не би участвала в такава комбинация, така че става едно правителство на малцинството, ако приемем, че всички тези формации успеят да намерят общ език и да се сглобят заедно, а и цената би била твърде висока, тъй като даже и да има служебен кабинет, отивайки към каквото и да е решително гласуване – бюджетна рамка или дебат за номинация на следващия български еврокомисар, като правителство на малцинството просто на първото решително гласуване отива извън кулоарите! Няма начин да събере мнозинство", категоричен бе Любомир Стефанов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във