Банкеръ Daily

Общество и политика

Според вътрешния министър не е имало полицейско насилие над протестиращи

Вътрешният Министър Христо Терзийски заяви, че от МВР не са установили полицейско насилие над протестиращи по време на антиправителствените демонстрации през лятото. Министърът обяви, че има наказан служител "от най-високо ниво", но не заради упражняване на насилие, а за нарушаване на разпоредби и нормативни документи. Наказанието е "недопускане на израстването в по-висока категория".

"За да се документира някакво насилие, трябва да се съберат доказателства. При всеки случай, по който сме сигнализирани дори от медиите, а не от конкретно лице, започваме проверки и се съобразяваме със събраните доказателства. Подчертавам, че работим на база доказателства, разпитани служители, събрани видеоматериали. Всяка проверка с т. нар. полицейско насилие ние изпращаме в прокуратурата", каза Терзийски.

По думите на министъра, няма данни за упражнено полицейско насилие над журналиста Димитър Кенаров по време на т. нар. Велико народно въстание на 2 септември 2020 г.  "Неговите твърдения са проверени по възможно най-детайлния начин. Ако сме извършили пропуск, тези наши действия ще бъдат верифицирани от районната прокуратура", посочи пред bTV вътрешният министър. И уточни, че за случая с Кенаров МВР е отговорило както на адвоката му, така и на евродепутати след техни запитвания.

Не са потвърдени и други сигнали на журналисти за полицейско насилие. "Ваш колега от БНТ каза, че е напръскан от полицейски спрей, но при снемането на обяснения каза, че не знае дали от полицията, или от протестиращите," обясни Терзийски и добави, че първите, използвали спрей на протеста, били "привърженици на една партия в процес на заличаване".

Полицията винаги се съобразявала с това, че докато работи, бива заснемана и от граждани, и от журналисти, изтъкна вътрепният министъръ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във