Банкеръ Daily

Общество и политика

Според ВМРО понятието "славянска писменост" не съществува в историята

Красимир Богданов

"Няма историческо понятие "славянска писменост". Буквите, с които пишем, са азбука или писменост на българския език. Ако може да се говори за някаква обща славянска писменост, това може да бъде единствено глаголицата, сътворена от братята Кирил и Методий, но в съвремието тя отдавна е изчезнала". Това заяви депутатът от ВМРО Красимир Богданов във връзка с искането на партията за промяна в Кодекса на труда, с която 24 май да бъде определен като Ден на българската писменост, просвета и култура и така да отпадне определението "славянска". Аргументът е, че по този начин кирилицата ще бъде приета като българска азбука и в Европейския съюз.

"В България има двойно отбелязване на деня на Кирил и Методий - на 11 май православната църква почита светите равноапостоли, а на 24 май е гражданският празник", обясни депутатът пред БНР.

Той посочи, че кирилицата, на която пишем днес, е чисто българско творение, дело е на ученика на  Кирил и Методий - Климент Охридски и е сътворена в България по времето на царете Борис и Симеон Велики, а след това тази графична система се възприема и от други славянски православни народи.

Според Богданов българите не трябва да страдат от предразсъдъци, налагани десетилетия, които обслужват политически доктрини, а не историческата истина.

"Ние високо трябва да кажем пред света, че ние сме автори на кирилицата и ние сме дали на останалите славянски народи това писмо, което употребява и досега една шеста от света", изтъкна народният представител.

Като друг мотив на искането на ВМРО Богданов посочи факта, че много от славянските народи днес не пишат на кирилица и затова в никакъв случай не можем да я наричаме славянска азбука.

Facebook logo
Бъдете с нас и във