Банкеръ Daily

Общество и политика

Според СЕМ има нужда от законови промени заради скандала със Сидеров

Трябва да има законова промяна или поне да започне разговор за това какви трябва да са границите и какво е мястото на обществените медии. Това заяви председателят на Съвета за електронни медии София Владимирова по повод скандала в предаването "Референдум" по БНТ.

 "Последните дни се сблъскваме се с два казуса, които не са регламентирани в закона. Тази ситуация е недопустима, тъй като мисията на обществените медии е да отразяват различните гледни точки", посочи Владимирова пред Националната телевизия. В тази връзка тя призова за добър тон, за да могат гражданите да бъдат информирани и да направят своя обективен избор. Ако езикът на омразата се превърне в норма, тогава е какво общество сме се превърнали, попита председателят на медийния регулатор.

Тя отбеляза, че когато има правила и вече сме се съгласили с тях, те трябва да се спазват. Владимирова поясни, че вече са изпратили запис от предаването в ЦИК и тъй като се намираме в предизборна кампания, те трябва да преценят какво да направят в този случай. По думите й БНТ и БНР са натоварени с много повече изисквания, с които трябва да се съобразяват, в сравнение с другите търговски доставчици.

По темата за финансирането на обществената телевизия шефът на СЕМ заяви, че категорично трябва да бъдат обсъдени възможностите за финансиране и дебатът за това трябва да бъде публичен.

Припомняме, че ЦИК е установила нарушение в предаването "Референдум" и следва да бъде съставен акт на лидера на "Атака" и кандидат за кмет на София Волен Сидеров. Проверката на комисията е установила непристойно поведение на Сидеров, който е допуснал обидни епитети към водещия на предаването Добрина Чешмеджиева и останалите участници в предаването. Глобата за подобно нарушение е между 2000 и 5000 лева, а при повторно може да достигне до 15 000 лева.

Атакистът обяви, че има намерение да съди БНТ. Той очаква извинение от водещата Добрина Чешмеджиева, че му е спряла микрофона по време на предаването. 

Външният министър Екатерина Захариева призна, че ГЕРБ понася щети от действията и поведението на коалиционните си партньори. В своя позицията пък лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов защити журналистите от агресия. Според него недопустимите обиди, арогантност и демонстрацията, че някой е над закона и над общоприетите норми, са откровена обида за българския народ. Той е убеден, че избирателите ще игнорират агресивните субекти от политическата сцена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във