Банкеръ Daily

Общество и политика

Според Радев БСП ще намери извинение да остане в коалицията

"Аз мисля, че ръководството на БСП ще намери такава формулировка, с която хем да не носи отговорност, ако се прати нещо, хем да остане в коалицията." Така президентът Румен Радев коментира думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че левицата няма да напуска управляващата коалиция, тъй като е гарант за социалната държава. Само допреди дни Нинова заявяваше, че партията ѝ ще се оттегли, ако бъде предоставена военна помощ за Украйна.

Държавният глава отново предупреди, че България трябва да внимава повече в отношенията си с Русия от други европейски държави, защото сме по-близо до конфликта в Украйна и имаме историческа диаспора там. Освен това сме по-зависими от руския газ от други държави в Европейския съюз. Хората, които взимат решение за предоставяне на военна помощ за Украйна, да се съобразят преди всичко със сигурността на българските граждани, изтъкна президентът. Важно е да се чуят аргументите, с които Народното събрание ще вземе това решение, добави той.

Радев припомни, че още в първите часове на войната е свикал Консултативния съвет за национална сигурност и е осъдил остро нападението на Руската федерация над Украйна. "България е лоялен член на НАТО и ЕС и е солидарна с тях, но много хора говорят без да имат собствено мнение. Ако от НАТО им кажат да не предоставят оръжие, ще го направят. Ако им кажат: "Давайте оръжие", също ще го изпълнят. Хората, които насаждат милитаристични мнения, не правят разлики – България е много по-близо до този конфликт от останалите си партньори, имаме обща граница в Черно море, имаме огромна историческа диаспора в Украйна, някои от партньорите ни са зависими едва на 6% от Руския газ, а ние сме много по-зависими", отчете той.

Президентът призова тези, които ще вземат решение за изпращането на военна помощ на Украйна, да си отговорят на въпросите: Какво е състоянието на противовъздушната ни отбрана от Дуранкулак до София? Има ли нещо, което да пази небето над този периметър? Какво е състоянието на българската авиация, отчита ли се това? Докога нашите съюзници ще бъдат тук и ще участват ли други партньори в споделената охрана на въздушното ни пространство след приключването на ангажимента на нидерландските Военновъздушни сили? Какво е състоянието на радарната ни система, която трябва да следи въздушното ни пространство? Знаят ли, съгласно плановете на НАТО за степенуван отговор, какви са сроковете и процеса на генериране на сили, които трябва да дойдат тук? Знаят ли как се генерират тези сили, кога ще бъдат тук и какъв ще бъде техния капацитет?

"Политиците трябва да си отговорят на тези въпроси и ако знаят отговорите и продължат да настояват да изпращаме оръжие, това е безотговорно. Ако пък не знаят отговорите, е невежо", подчерта Радев.

Според него Европа трябва да излезе с общо решение за газа и вече е закъсняла, защото тази криза е "чакала на вратата" от много време. Държавният глава уточни, че в никакъв случай не оправдава действията на Русия, защото това е грубо нарушение на договора. Въпросът е какво е направила българската страна при положение, че е знаела, че има такава потенциална опасност. Радев посочи, че "Булгаргаз" има лиценз за търговец и попита защо не е сключил договор за май. Също така намекна, че това е било осъществимо за цена на газа от около 70 евро и призова правителството да обяви има ли договори с посредници и на каква цена.

"Ако се окаже, че наистина посредниците влизат в играта - нещо, за което заговорих още с отстраняването на предишното ръководство на "Булгаргаз", дали това не е целенасочено и каква ще е цената? Защото, ако цената скочи с 30%, стотици хиляди българи, хиляди малки и средни предприятия и структуроопределяща индустрия ще са на ръба. Ако решението е теглене на нови заеми и предоставяне на помощи, все някога икономиката ни ще рухне", каза той.

Президентът, който днес е гост на Аграрния университет в Пловдив, съобщи за инцидент с неговия кортеж на път за Пловдив. Заради изскочил камион на пътя е катастрофирала първата кола на НСО. При инцидента е пострадал лекаря на на екипа на президента, който е в пловдивска болница с фрактура на лакътя. По-леко пострадал е още един член на екипа на президентската администрация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във