Банкеръ Daily

Общество и политика

Според прокуратурата изслушването в ЕП било по предложение на Гешев

Прокуратурата обяви, че изслушването в Групата за наблюдение по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и мониторинга на основните права (DRFMG) към Европейския парламент е била "по предложение на главния прокурор Иван Гешев".

"Дискусията е организирана от Европейския парламент по предложение на главния прокурор Иван Гешев за обсъждане на актуалните предизвикателства пред Прокуратурата на Република България в контекста на засилен политически и медиен натиск", се казва в прессъобщение на държавното обвинение.

Самият Иван Гешев обаче не се включи в заседанието, а отиде в Дупница, като поводът бе провеждащата се специализирана полицейска операция по издирването на Янек Миланов.

В съобщението се казва също, че акценти  по време на срещата са били усилията и постигнатото по делата с висок обществен и медиен интерес в България, структурата на прокуратурата и правомощията на главния прокурор. Не се споменава обаче какви въпроси са отправили от Европарламента към представителите на българските власти. 

По Конституция прокуратурата е единна, но не и централизирана. Единственото подчинение, което се дължи от прокурорите, е подчинението на закона.Те не са в йерархични отношения нито с главния прокурор, нито с административните си ръководители. Свободни са да вземат решения съобразно вътрешното си убеждение, независимо за кое лице се отнасят, и тези решения не могат да се контролират от главния прокурор“, заявила зам.-главният прокурор Красимира Филипова, отново според съобщението на обвинението. 

Своя позиция за заседанието засега не са публикували нито Министерството на правосъдието, нито Министерството на външните работи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във