Банкеръ Daily

Общество и политика

Според проф. Михаил Константинов машинното гласуване носи рискове за здравето

Проф. Михаил Константинов

"Двадесет и осми март беше една от най-очакваните дати за провеждането на изборите. Тя се обсъжда още от самото начало на тази година. Другата възможна дата бе 23 май, но тя означава два месеца без парламент. Има обаче няколко въпроса около изборите, които са от изключително значение". Това заяви математикът и председател на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов.

Той изтъкна, че по конституция всеки български гражданин има право на глас, с изключение на излежаващите наказания и тези под запрещение. Важно, според математика, е да се помисли за хората, които ще бъдат карантинирани или ще се лекуват по време на изборите. Константинов добави, че Република Северна Македония и Чехия вече са правили избори в два дни. Същото щели да направят и следващата година в Канада.

"Аз предлагам български представители да отидат до посолството на Румъния в София и да помолят за споделяне на практиката им. Това, което видяхме там, беше гласуване в големи помещения, като мерките бяха спазени много добре. Там обаче се регистрира най-ниската активност за последните повече от 30 години насам", каза шефът на "Информационно обслужване" пред Нова телевизия.

Според него мерките и организацията за провеждането на изборите трябва да бъдат съгласувани с медицинските специалисти и всички сценарии да бъдат разгледани.

Математикът за пореден път заяви, че е против гласуването с машини на парламентарните избори. "Гласуването с машини може да представлява медицински риск. Това е една повърхност, която ще пипат стотици хора. Ако след като излезете от секцията, си пипнете носа, ще сте заразен", аргументира се той.

Константинов предлага депутатите да гласуват законодателни промени, които въвеждат мерки за опазването на здравето по време на предстоящия вот. "Предложих хора, които са преболедували COVID-19, да образуват комисии в болнични заведения, защото не може да искаме от лекарите, при тяхното свръхнатоварване, да отговорят и за изборите", поясни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във