Банкеръ Daily

Общество и политика

Според македонското обвинение в автобуса не е имало туби с гориво

Прокуратурата на Северна Македония събира ДНК проби от близките на загиналите при инцидента край Боснек, за да се идентифицират жертвите. Това заяви пред bTV обвинител №1 в западната ни съседка Любомир Йовески. Той уточни, че резултатът от пробите ще бъде предаден на българските власти. Иззета е документация от фирмата превозвач „Беса Транс“.Според него в автобуса не е имало туби с гориво. 

Оцелелите все още не са разпитани официално от македонското обвинение, данни са снети от прокурори в София. Йовески допълни, че напълно се доверяват на професионализма на българските си колеги. Обвинител №1 обясни, че са уволнени двамата митничари, пропуснали автобуса да излезе от Северна Македония без необходимите документи. Предстои да бъде санкциониран и техният пряк ръководител. В системата на митницата не е отразено дали автобусът е имал разрешително за международен превоз на пътници. Излизането на автобуса от държавата изобщо не е отразено в митническата система, сочи първоначалната проверка.

Македонският главен прокурор заяви, че българските власти проверяват дали е имало туби с гориво в автобуса. Той потвърди, че на мястото на инцидента е видял пластмасови туби, но те не са били изгорели. Той определи като спекулация твърденията, че инцидентът е причинен заради възпламеняване на въпросните туби. "Няма да водим паралелно разследване, такова се води от прокуратурата на България – ние ще съдействаме. Ще изчакаме резултатите и тогава обвинението на Северна Македония ще вземе решение как да постъпи след това“, посочи Йовески. 

По повод двете водещи версии за причината за инцидента – техническа неизправност или човешка грешка, главният прокурор каза, че разследването ще покаже точните причини. По данни на македонската страна обаче автобусът е бил почти нов и с редовен технически преглед.

Facebook logo
Бъдете с нас и във