Банкеръ Daily

Общество и политика

Според КС мораториумът върху работата на „Борисов 3“ е недопустим

Конституционният съд обяви за недопустимо с решение на Народното събрание временно да се спира изпълнението на установени от Конституцията и развити в законите правомощия на президента, на изпълнителната власт и на други държавни органи.

Делото е образувано по искане на 60 народни представители на ГЕРБ заради наложения на 22 април мораториум върху определени действия на правителството "Борисов 3", след като то подаде оставка пред 45-ото Народно събрание. Предложенията за мораториума бяха внесени от БСП и парламентарната група на Мая Манолова. Приетият мораториум спря решенията на правителството за отдаване на концесии, сделки, продажбата на държавни и общински болници и назначения в държавната администрация до излъчването на нов кабинет. А Висшият съдебен съвет отложи назначенията на магистрати.

Освен задължителното тълкуване на Конституцията, депутатите от ГЕРБ поискаха КС да отмени и самото решение за налагане на мораториума. Тъй като обаче то е престанало да действа от момента на назначаването на първото служебно правителство на Стефан Янев, съдът е отклонил искането и е прекратил производството по делото в тази му част.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във