Банкеръ Daily

Общество и политика

Според ГЕРБ мораториумът върху сметките ще доведе държавата до колапс

Предложението на БСП за мораториум върху сметките за ток и вода по време на извънредното положение ще доведе държавата от колапс. Това каза депутатът от парламентарната група на ГЕРБ и председател на комисията по енергетика Валентин Николов по време на дебата по темата.

Николов посочи, че електроразпределителните дружества разбират положението. "В един диалог може да се избегне приемането на такива текстове. Ако дадем сигнал на обществото дори към тези, които могат да си платят ел. енергията или другите комунални услуги да спрат плащанията, смятам, че с това ще докараме държавата до колапс. Дори работниците, които се нуждаят от тези доходи, дори и техните пари ще спрем и ще затрудним социалната система", каза депутатът.

Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков подчерта, че предложението не е да се опрощават сметки. "Това, което предлагаме, е да се спрат сроковете за изпълнение на договорите от страна на потребителите, т.е. тези сметки да бъдат  разсрочени. Това има много социален и здравен аспект. Първо, абсолютно ясно е, че хора, които са загубили доходите си и когато ги натиснат поредните сметки, ще изпаднат в много тежко състояние. Нека им дадем въздух, когато се възстанови икономическата обстановка, тогава да си платят и сметките", обясни Зарков. Според него не става дума за популизъм, а за елементарна мярка на здрав разум.

Facebook logo
Бъдете с нас и във