Банкеръ Daily

Общество и политика

Според Десислава Танева протестите са с разнопосочни искания и без ясно изразен лидер

Тази година земеделските стопани ще получат най-много плащания. Това заяви в Кнежа земеделският министър Десислава Танева преди среща със земеделски производители в общината.

Тя обясни, че това е станало възможно поради инструментите, които са били предоставени от Европейската комисия. "Измененията на "Регламент 13/05", който допусна да програмираме мярка COVID. Второ – възможността, която Европейската комисия предостави - да прехвърлим бюджет от програмата за развитие на селските райони 2021 към директните плащания. По абсолютно единодушно решение на всички представители направихме това – 70 млн. евро повече по директните плащания“, отбеляза Танева.

По думите на земеделския министър 2020 г. е най-тежката за земеделския сектор заради голямата суша. "В няколко области, около 6, основно в Източна България, сушата на практика предизвика невиждани поражения до момента и добивите са на рекордно ниски нива. Извън това - за първи път пропадане от суша, основно зърнено-житни култури, имаме близо 1 млн. дка. Това никога не се е случвало досега. За на 100% пропадналите площи имаме държавна помощ и тя е планирана и още есента ще бъдат обезщетени всички, които имат 100 % пропаднали площи. Там, където в Източна България основно сушата нанесе сериозни поражения, тази допълнителна подкрепа не може да компенсира техните щети. Основните поражения са върху добива на зърно. Вече имаме оперативни данни за приключилата жътва на пшеницата", уточни Десислава Танева.

Сектор "Зърнопроизводство", по думите ѝ, е най-конкурентоспособен и устойчив, но тази година ще работи на загуба.

Земеделският министър добави, че с помощта на Държавен фонд "Земеделие" ще се помогне на земеделците за следващата сеитба. До 25 лв. на дка фондът кредитира за торове и семена за сеитбата.

Добивът на пшеница е между 4,6 и 4,7 млн. тона. За местно потребление, изхранване, фуражи, семена отиват около 1,5 тона, обяви Танева. И допълни, че извън вътрешното потребление, страната ни ще има възможност за износ на около 3 милиона тона, като износът е в порядъците на около 34% по-малък обем, отколкото миналата година по същото време. 

По повод антиправителствените протести Танева подчерта, че демонстрациите нямат ясно изразен лидер и имат разнопосочни искания. "Безспорно тази ситуация с протестите в земеделски райони, там, където се блокират пътища, категорично оскъпява разходите и продукцията на земеделските стопани, които трябва да минат повече километри, за да си превозят добитата от полето продукция до складовите бази. Повече време, а то се измерва в пари. В същото време трябва да кажа, че безспорно всички теми трябва да се решават с диалог, защото това са възможните решения. Да, има недоволство. Няма ясно изразен лидер, който да обединява всички искания. Много са разнопосочни исканията. Смятам, че трябва да има диалог, ясно изяснени позиции какво трябва да се промени. Ние винаги сме били отворени за диалог, за да търсим добрите решения и те могат да бъдат намерени. Тези решения се намират в диалог с хора в България, които имат експертизата, без значение от коя партия са", смята тя.

Министърът на земеделието изтъкна, че коя е управляващата партия се определя от гласоподавателите и затова трябва да има по-висока избирателна активност. "Няма друга форма. Демокрацията не е измислила друга форма, която да определя коя партия ще е победител, коя партия ще остане в опозиция, коя конфигурация ще конфигурира мнозинството. Това го решават изборите", категорична е Танева.

На въпрос в каква ситуация би подала оставката си, тя отговори, че не е министър в лично качество, а заема позицията си като представител на ГЕРБ, а всяко решение в такава посока би било политическо. "В личен план това може да бъде предизвикано само от лични причини, които могат да бъдат свързани естествено само с лични теми, което не смятам, че е част от общата политическа ситуация", обясни земеделският министър.

България има три много важни успеха в европейски план в областта на земеделието, каза още ресорният министър. "Първо - успяхме в преходния регламент за 2021 година да защитим оставането на националната преходна помощ за България, възможността да плащаме на животните и на тютюна. Когато влязохме в мандат, това беше изключено от дебат. Ние възстановихме този дебат. Извън това, на финала успяхме в Европарламента да мине гласуването за това земеделските стопани, които отпаднаха след предефинирането на необлагодетелстваните райони да получат повторно плащане от 25 евро на хектар. Най-големият ни успех е гласуването в Европейския парламент беше изменението на "Регламент 13/05", който позволи да се програмира COVID мярката. И други страни ще се възползват, това е инициатива на България“, припомни тя.

 Оттук насетне предстои дебатът по финализиране на регламентите за новата Обща селскостопанска политика, както и да приключи Националният стратегически план. "Нашият работен срок за първия драфт на Националния стратегически план е края на тази година", добави Танева с надеждата сроковете да бъдат изпълнени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във