Банкеръ Daily

Общество и политика

Според Делян Добрев и кабинетът "Петков" е купувал от "Газпром"

В документа на Комисията за енергийно и водно регулирание (КЕВР), която е лицензирала фирмата „Винтерсхал Румъния“ пише, че тази фирма има един единствен съдружник и той е „Газпром Швайц“. Тоест румънската компания, от която ние сме купували газ, е собственост на „Газпром Швайц“ в Швейцария. А това е швейцарската фирма на „Газпром“.

Това обяви Делян Добрев от ГЕРБ в ефира на bTV по повод доставките на газ, осигурявани от кабинета „Петков“.

„Влизаме в Търговския регистър и оттам виждаме, че тази швейцарска фирма е сто процента собственост на „Газпром - Германия“, „Газпром Експорт“ и на големия „Газпром“ и се представлява от Алексей Милер“ – обясни бившият министър на икономиката.

Добрев начерта пътя на доставките на газ за България, като обясни, че ние имаме договор с „Газпром“ за юли и цената по този договор трябвало да бъде 86 евро. Но ние сме отказали и сме започнали да купуваме от „Винтерсхал Румъния“. За юли от тази фирма ние сме купили газ на средна цена от 110 евро.

„Тоест вместо за 86 евро, го купуваме за 110 евро“ – подчерта Добрев и начерта схема, за да онагледи казаното.

„Разликата е 28 процента и с тях е ощетено българското общество - всеки български гражданин, а не само тези, които се отопляват на газ или ползват Топлофикация. Тези проценти се отразяват в цената на стоките“ – обясни Добрев.

Той постави въпроса каква е логиката да се купува газ по 110 евро от „Газпром Румъния“ вместо да се купува по 86 евро директно от „Газпром“, ако няма някакъв материален интерес. Бившият депутат от ГЕРБ призна, че няма никакви доказателства за тези свои съмнения, но търси такива и е подал сигнали до компетентните органи.

На въпрос как ще коментира факта, че Германия плаща на „Газпром“, но доставките им са спрени, Добрев отговори, че не твърди, че „Газпром“ е доставчик, който е надежден, а тъкмо обратното.

„Газпром“ е ненадежден доставчик и ние не трябва да купуваме повече от него", завърши Делян Добрев.

Борислава Кирилова

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във