Банкеръ Daily

Общество и политика

Според БСП тол системата не е проходила, а е "прокуцала"

Според БСП тол системата не била проходила, както твърди регионалният министър Петя Аврамова, а "прокуцала". Това стана ясно от думите на депутата от левицата Димитър Данчев на пресконференция на "Позитано" 20 след официалния старт на тол системата на 1 март.

"От септември миналата година, когато трябваше да заработи системата, се казваше, че тя е в тестова експлоатация. Сега, преди няколко часа научихме от Олег Асенов от АПИ, че системата е на режим "асистирано правоприлагане". 2 години управляващите се чудят какво понятие да измислят за този хаос", посочи Данчев. По думите му АПИ е похарчила 1.3 млн.лв., за да мести пътните знаци. "Как ги е местила без това да бъде уточнено с общините, трябва да отговорят от агенцията", подчерта червеният депутат.

Той настоява GPS-тракерите да бъдат интегрирани към тол системата, така че да започне нормално отчитане и да няма забавяне по границите. Според него е недопустимо през месец март да прехвърляш на общините отговорности за поддръжка, издръжка и ремонт на пътища, които предварително е заложено да ги поддържа държавата, при положение че те не са получили средства  за това във вече приетите им бюджети.

Народният представител от групата на социалистите Георги Свиленски добави, че тол системата е насочена към три субекта - граждани, общини, превозвачи. БСП предлага списъкът с проблемните пътища за винетна такса да бъде актуализиран, тъй като няма как в средата на март общините да поемат отговорността за ремонт на пътища. "Днес има провал с тол системата, няма какво да ни убеждават, че ъпдейтвали", смята Свиленски. "За тази ситуация в момента има един отговорен, казва се Бойко Борисов. Миналата седмица на изслушване в парламента на всички зададени въпроси, той не отговори на нито един. Не разбира за какво става въпрос. Всички решения носят неговия подпис, българските граждани трябва да знаят кой е виновен за проблемите с тол системата", добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във