Банкеръ Weekly

Общество и политика

Според БСП България не е готова за нова бежанска вълна

Сирийски бежанци в лагера "Военна рампа"

БСП е сериозно разтревожена от очакваната нова бежанска вълна, която ще залее България. С декларация от името на всички червени депутати Атанас Мерджанов обяви от парламентарната трибуна на 16 януари, че досега дебатът по този проблем бил воден основно чрез медиите. Колкото до социалистите, те целенасочено мълчали до момента по темата, защото проблемът бил многопластов и сложен. От една страна, засягал човешките съдби и страданието на много хора, но от друга, имало възможност сред бежанците да се промъкнат и опасни елементи. 

Депутатът отбеляза, че ресурсите на страната за справянето с трудната ситуация са ограничени, а усилията за настаняването и интеграцията на чужденците изисква време, целенасочена политика и средства. 

"Управляващите сякаш са обзети от паника. МВР прехвърля отговорности към армията, Министерството на отбраната се оплаква на президента, президентът измисля потенциален дипломатически скандал, вицепрезидентът казва, че няма да има такъв. Премиерът не изглежда особено заинтересован и лаконично коментира темата, а ресорният вицепремиер Меглена Кунева очевидно е напълно неподготвена за събитията, които престоят“, подчерта Мерджанов. От БСП отправиха апел към президента Росен Плевнелиев, ако е необходимо, да свика Консултативния съвет по национална сигурност. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във