Банкеръ Daily

Общество и политика

Според Борисов от ПП саботирали вноса на втечнен газ от САЩ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини бившите управляващи от "Продължаваме промяната", че умишлено саботирали доставките на втечнен газ от САЩ. Борисов изтъкна, че правителството на Кирил Петков не е подписало договорите за доставка на горивото и не е резервирало слотове за разтоварване на танкерите. "Те си признават, че умишлено, когато е могло, не са подписали договори. И сега тези се гърчат и се чудят какво да направят – правят щабове, излизат, говорят, не можем да разберем какво. Оказа се, че гръцката връзка не е готова. А ние нашите работи, които сме свършили са конкретни и ясни – резервирали сме капацитет половин милиард 2018 г. Затова ние говорехме за газов хъб "Балкан", затова охладняхме с Гърция, защото през тези две години те ни изтеглиха всичко. Колегата Мицотакис заговори за газов хъб "Гърция". Ние сега сме едни прости клиенти, които всеки ни товари, както намери за добре, защото Кирил и Асен ни поставиха в това положение – да нямаме слотове, да нямаме танкери и да нямаме договор с "Газпром", каза лидерът на ГЕРБ.

"Цената на газа, която ние оставихме през май 2021 г., беше 37.71 лв. на базата на дългосрочни договори. А през август 2020-а беше 18,67 лв. След "Промяната" цената на газа за август 2022 г. е 298,20 лв., септември - 315 лв., август - 123 евро. Това ни донесе ПП - хаос и разруха", посочи още Борисов и припомни, че договорът на България с "Газпром" е в сила до края на годината. А страната ни губела по 20 милиона лева на ден от "Газпром" и "Лукойл", като въпросните компании печелят двойно.

Той призова служебното правителство незабавно да резервира слотове за доставката на газ. Обърна се и към "Демократична България" като изрази задоволство от тяхната декларация, с която се обявяват категорично против връщането на "Газпром" като доставчик на газ за България, но настоя декларацията да бъде включен и "Лукойл": "Да, България" не искат да се къпят, пред президентството стачкуват, а в същото време Асен Василев вика, че в това, което е дошло от "Газпром", няма нищо лошо. Изведнъж протестите изчезнаха, вие забелязвате ли – спонтанните протести изчезнаха. Колегите от ДБ защо изведнъж спряха да говорят срещу "Лукойл", какво се случи? Защо руският петрол ни е готин, а руският газ не е? Това раздвоение при тях в личността го наблюдавам от много години. Защо руският петрол и "Лукойл", които по същия начин ощетяват държавата, е добър за ДБ и не ги включват в тази декларация? Ние искаме да ги приобщим към нашата, където е включен и "Лукойл".

Председателят на ГЕРБ коментира и предстоящия предсрочен вот по повод подадената от ДБ жалба пред Върховния административен съд срещу решение на ЦИК за организацията на машинното гласуване: "Браво бе, Христо! Ние от две години ви казваме какви измами правят с машините. И сега, като разбрахте, че няма да сте вие и Рашков няма да контролира изборния процес, изведнъж писнахте, партиите, НПО-та и учените да имат достъп до изборния код. Нали и ние това искахме преди половин година, а вие тогава ни отказахте."

Facebook logo
Бъдете с нас и във