Банкеръ Daily

Общество и политика

Според Борисов който и да управлява, все ще е гадно

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов описа пред симпатизантите си мрачни картини за бъдещето. По думите му едва ли не всичко е толкова съсипано, че който и да управлява, си е горе-долу все тая. Ако следваме тази логика, интересно какъв е изобщо смисълът от предизборна кампания. Естествено за "гадното" положение обвини правителството на "Продължаваме промяната". Според Борисов оправия трудно ще дойде, а само преди ден в предизборната си програма обещаваше по-високи доходи, евтино гориво, здравна и съдебна реформа. Сега каза, че следващ кабинет ще се занимава само с изплащането на наследените дългове и "жална му майка". Накрая призова хората да гласуват за него.

"Това, което "промяната" наричаше социална политика ще доведе до кризите от 90-те години. Вчера страната ни е задлъжняла с още 5 милиарда евро", каза той посещението си в Етнографски комплекс "Етър". "Ананиев ми разказа за вчерашната емисия, вие си мълчите, сякаш не ви интересува. Държавата задлъжня с още 5 млрд. евро, лихвите по тях са всяка година по 4,7%. Чувам, че още 2,2 млрд. искат да вземат другата седмица. Като върнем петте милиарда, те ще станат 7-9, онези от зимата така и не се разбра къде отидоха. И като се напънем да върнем тези 20 милиарда, тогава ме питайте какво ще правим. Всичко ще отива за погасяване на заеми, това са ни причинили Киро и Асен", обясни лидерът на ГЕРБ.

Той бе категоричен, че международните пазари са разбрали, "че България е неплатежоспособна и се намира в тежка криза". По думите му, ако тази политика продължи, "Международният валутен фонд ще дойде и ще започне да управлява финансите". И предупреди, че "не само няма да има свинско със зеле, няма да има дори постно зеле, а още по-лошо, банките ще вземат и тавичката за скрап".

Експремиерът сподели, че не е оптимист и не смята, че нещо добро може да се случи на страната ни. "Това което причиниха Кирил и Асен е тежко поправимо години наред с къртовски труд на всички българи", уточни той . И припомни как няколко пъти предупреждавал, че "Промяната“ ще вкара държавата в спирала от заеми." "Кой разумен човек ще повярва на Асен Василев, че е оставил излишък, като 15 дни? след това теглят 5 млрд., за да плащат 4,7% лихва", попита Борисов и подчерта, че по време на COVID кризата също са теглили заеми, но с много по-малка лихва – от 0,3%.

"Майка му жална на следващото правителство. Ние сме държава в спирала от дългове, които трябва да се връщат, а инфлацията е чудовищна и вече минава 20 процента", застрахова се председателят на ГЕРБ (все пак социологическите агенции му отреждат първо място на вота на 2 октомври). И добави, че в момента хората, ако имат инстинкт и усет трябва да разберат, че "им се е случило нещо много лошо" и да поискат от политиците стабилна програма.

Борисов накрая все пак призова хората да излязат да гласуват и да "подредят политическите партии". "Пет моста, четири магистрали, обещаха от "Продължаваме промяната" и какво изпълниха? Те лъгаха народа две години. Ние сме построили един мост, а втори най-вероятно може да има след години. Някога, ако стане връзката „Север- Юг” по магистрала „Черно море”, тогава ще има мост. Вследствие на Киро и Асен инфраструктурните проекти стават невъзможни да се решат. По думите му тунелът под Шипка ще стане, защото е геостратегически, а магистрала „Хемус“ също е задължителна", отбеляза той.

В отговор на въпрос председателят на ГЕРБ за пореден път отрече да има къща в Барселона. Бе попитан и коя е "Мата Хари", която е направила снимките на чекмеджето с кюлчетата злато и пачките евро. "Много е хубаво, че в медиите излезе експертиза, че тези снимки с кюлчетата и пачките са фалшификат. Петорна експертиза, които ги пратиха в Европейския парламент", изтъкна той. През юни 2020 година бившият премиер изобщо не твърдеше, че снимките са фалшификати. Първо обвини за кадрите президента Румен Радев, като обясни държавният глава го бил снимал с дрон. После твърдеше, че "една прекрасна госпожа" влязла в негово отсъствие и "нащракала" снимките. Сега сам се подигра на историята с "Мата Хари", както сам преди две години нарече "прекрасната госпожа". "Може и да е мъж", каза той, смеейки се. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във