Банкеръ Weekly

Общество и политика

СПОРАЗУМЕНИЕТО С МВФ - 6 ОТ 49

Правителството не може да иска от нас да подписваме празна полица - така на 23 юли шефът на Евролевицата Александър Томов коментира предложението на парламентарната група на СДС Народното събрание да гласува подкрепа за тригодишното споразумение между България и МВФ. На следващия ден в парламента то бе обект на седемчасов бурен и безсмислен дебат по принцип. Според премиера Иван Костов конкретните числа ще могат да се обсъдят едва когато се дискутира законът за бюджета за 1999 г. и бюджетната прогноза до 2001 година. Както се и предполагаше, парламентът подкрепи тригодишното споразумение единствено с гласовете на СДС и Народния съюз.


Повече от очевидно е, че нищо конкретно все още не е договорено, а и че кабинетът не е съвсем наясно точно какви позиции да отстоява пред Фонда. Ясно е само, че ако подпишем документа, предприеманите през следващите три години мерки ще трябва ни да доведат до икономически растеж.


На срещата с бизнесмени миналата седмица Иван Костов обеща, че ставката по ДДС ще бъде намалена от 22 на 20 процента. Но половин час по-късно Муравей Радев побърза да обясни, че лично той нищо не е обещавал.


След срещата финансовият министър поотдръпна завесата и сподели, че Ан Макгърк е изразила безпокойство от ангажиментите, които поема бюджетът в инвестиционната си програма - 361.7 млн. щ. долара само за следващата година.


Смятам, че успях да убедя г-жа Макгърк в реалността на тези числа, след като заявих, че съм спокоен за тяхното осигуряване, подчерта министърът. Той обаче трудно ще може да обоснове амбициите си да запази размера на външния дълг на сегашното равнище от 9 млрд. щ. долара и в същото време съотношението му към БВП постепенно да намалява. Държавногарантираните външни кредити също се включват в общия размер на задълженията на България към чужбина, а за периода на тригодишната инвестиционна програма правителството има намерение да поеме гаранции за нови заеми в размер на 1.37 млрд. щ. долара. Така че както и да го смята г-н Радев, външните ни задължения за три години ще нараснат минимум с 14.9 процента.


Дали пък финансовият министър не допуска, че за същия период БВП може да скочи с 40 процента? Ако е така - сполай му!


Инвестиционната програма може да бъде блокирана и от скандали около поръчките, свързани с различните проекти. При повечето от тях ще се разиграват значителни суми - от 100 млн. до 600 млн. щ. долара. А както призна и самият премиер, системата на търговете и конкурсите, с които ще се възлагат проектите или ще се дават концесии, е все още твърде неясна. Ако се запази досегашната информационна мъгла при подобни процедури, ще са достатъчни два-три екшъна, за да се компрометира цялата инвестиционната програма заедно с добрите помисли в нея.


Без ясен отговор остава и болезненият въпрос за доходите на населението. След срещата си с Ан Макгърк на 21 юли социалният министър Нейков смело обяви, че ще настоява в края на 2001 г. средната работна заплата да достигне 300 г. марки. Тази позиция бе повторена и от премиера Костов. Ан Макгърк обаче твърдо стои зад разтегливата формулировка, че доходите ще се увеличават в зависимост от ръста на производството и от повишаването на ефективността му.


Какво пък, ако брутният вътрешен продукт вземе, че наистина скочи с 40 процента...

Facebook logo
Бъдете с нас и във