Банкеръ Weekly

Общество и политика

СПИСЪКЪТ НА НАРУШИТЕЛИТЕ НАРАСНА

Застрахователна компания Орел Живот и МЗК Европа са заобиколили закона, научи в.БАНКЕРЪ. Миналия петък - 30 юни, Дирекцията за застрахователен надзор е връчила на двете компании актове за констатация за извършени нарушения.


Прегрешението на Орел Живот е, че, сключвайки застрахователни договори, се е отклонило от одобрени от ДЗН тарифи и общи условия по предлаганите рентни застраховки, твърдят от надзорното ведомство. Още в понеделник - 3 юли, в дирекцията е получено възражение от Орел живот срещу констатациите на ДЗН. Сега в рамките на един месец застрахователният надзор ще трябва да отговори на възражението и да обяви дали ще наложи наказание и какво ще бъде то. Ако обвиненията на ДЗН се окажат основателни, Орел Живот може да бъде глобен от 2000 до 10 000 лева. Според експертите до наказание едва ли ще се стигне. Проблемът бил, че провинението било трудно доказуемо и в случая налице е не толкова нарушение на закона, колкото грубото му заобикаляне, твърдят експертите на дирекцията.


Оказва се, че голяма част от лицензираните застрахователни компании съгрешават по същия начин, но явно финансовото изражение от техните грехове не е толкова голямо, че да го забележат надзорниците. По предварителна информация ДЗИ също има значителни приходи от рентни застраховки. Надзорниците уверяват, че ще извършат проверка във всички дружества.


Рентните застраховки са подвид на застраховките Живот и са по-скоро разновидност на пенсионните застраховки. Преди лицензирането ги предлагаха свободно всички компании, но в новите закони, регламентиращи този бизнес, подобно осигуряване не е предвидено.


Повечето от компаниите лицензираха пенсионните си застраховки и покрай тях предлагат и рентни. Най-фрапиращ обаче е случаят с Орел Живот, който само от тях има приходи в размер на 3.2 млн. лв., което пък представлява около 60% от общия му застрахователен портфейл. Твърди се, че чрез рентни застраховки са се изплащали част от заплатите на работещите в Орел-Г-Холдинг. По този начин дружеството избягвало част от данъчното бреме, обясняват специалистите. Тези обвинения обаче са твърде тежки и трябва да се докажат от дирекцията и данъчните органи, а впоследствие и от съда.


Възелът в случая се заплита от това, че от март тази година рентното застраховане е разрешено със специална заповед на тогавашната директорка на надзора Даниела Конова и тя сега е един от мениджърите на Орел-Г-Холдинг. Според хора от бранша тази заповед пояснявала, макар и твърде скромно, точно какъв подвид е рентното застраховане. С нея се формулира застраховката, а това трябвало да означава, че тя може да се продава. Констатираните нарушения, обясниха от надзора, се отнасят за периода преди въпросната заповед.


Европа се е провинила в друга посока. Застрахователната компания е нарушила изискванията за инвестиране на средствата за финансовата 1999 г., с което е прекрачила и чл.52 от Закона за застраховането, пише в констативния акт, подписан от сегашния прокурист на дружеството Стоян Желев. Той и изпратил в ДЗН и възражение, в което между другото се казва, че отговорността за нарушенията трябва да бъде търсена от Румен Георгиев, управляващ дружеството през периода, в който те са извършени. До месец ще се знае дали ще има наказание за Европа и какво ще бъде то. За въпросното провинение в закона е предвидена глоба от 2000 до 10 000 лева.


Само след седмица на общото събрание, което трябва да се проведе на 13 юли, обаче се очаква да бъде решен друг по-важен казус около застрахователната компания - кой колко процента притежава в нея и кой ще я управлява за в бъдеще.

Facebook logo
Бъдете с нас и във