Банкеръ Daily

Заради лошото време

Спират търсенето на черната кутия от падналия МиГ-29

Дъждовното и ветровито време принуди военните екипи да спрат операцията по  издирването на черната кутия на изтребителя  МиГ-29, който се разби във водите на Черно море край Шабла.

Очаква се решение на щаба как ще продължи акцията. 

При изпълнение на задача в рамките на учение „Шабла 2021“ загина майор Валентин Терзиев от авиобаза "Граф Игнатиево". Самолетът му изгуби радиовръзка и изчезнал от радарите в 00:45 ч на 9 юни.

На 10 юни военният министър Георги Панайотов обяви, че ако до 4 дни не бъде открита черната кутия на самолета, информацията в нея ще бъде унищожена от морската вода. Два дни по-късно подобна теза застъпи и командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, но без да уточнява срок.

Издирването на черната кутия е изключително бавен процес, който може да продължи месеци наред, обяви в събота БНТ като разказа, че всеки ден изследователският екип на проф. Любомир Димитров от кораба "Номад" се сблъсква с трудно преодолими препятствия. 

Ако кутията на военния изтребител МиГ-29 излъчваше сигнал, откриването ѝ щеше да бъде много по-лесно. "Самолетът е бил оборудван за работа над сушата. Тези самолети, които са били оборудвани за работа над морски, водни повърхности, обикновено при инцидент самата кутия започва да излъчва акустичен сигнал. Тази кутия не е от този вид", обяснява проф. Димитров.

Кутията е вградена в специална конструкция заедно с двигателите на самолета. "Те са дълги над 4 - 5 метра и е цялостна, много здрава конструкция, тъй като са много мощни двигателите и се намира между тях и самата кутийка - тя е с размери на обикновена кутийка, малка, примерно за обувки", каза още проф. Димитров.

Проблем при обследването на морското дъно създава и каменистата му повърхност. Заради нея малките фрагменти от самолета няма да бъдат забелязани. Търсенето на отломки се затруднява и от мътността на Черно море, разказва още професорът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във