Банкеръ Daily

Общество и политика

Спират сечта край наводнените карловски села

Спират сечта във водосбора на пострадалите от наводнението села, докато проверка не установи да дейността изцяло е била законна. Това обяви служебният министър на земеделието Явор Гечев, който пристигна на проверка в Каравелово. Той инспектира 17 км горски масив.

Министри, представители на горски стопанства и полиция се събраха пред кметството в Каравелово рано сутринта и потеглиха на обиколка.

Обходено беше цялото поречие на река Татлъ дере, където ясно се видя как водата е влачила дървета и наноси. По думите на служебния министър на земеделието Явор Гечев в района се е образувал бент, който се е скъсал. Височината на вълната в района е била над 4 метра.

По пътя се видяха складирани трупи, а проверяващите достигнаха и до сечището.

Горските, които бяха на проверката, обясниха, че сечището е в размер на над 180 декара и има над 75 % разрешение за изсичане заради заболяване на дървета. Предстои да бъде направена по-детайлна проверка, вкл. и през лаборатории, за да се установи дали заболяването на дърветата действително е върху такава площ. Направен беше и оглед с дрон. 

Продължава почистването в засегнатите места. В Каравелово са доставени 5 химически тоалетни и още една водоноска. 

Идеята е да се извършва по-добра координация между доброволците и нуждаещите си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във