Банкеръ Daily

Общество и политика

Спират се плановият прием в болниците и плановите операции

От утре се спират плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения в цялата страна. Това съобщиха от здравното министерство.

Изключение се допуска за трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностика и лечение на пациенти с онкозаболявания, асистирана репродукция и раждания, рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ. Това е посочено в заповедта на служебния министър Стойчо Кацаров.

По този начин от една страна ще бъде облекчен натискът върху болниците, а от друга - ще се даде възможност ненатоварени отделения да бъдат преструктурирани в COVID звена и медицински екипи да бъдат пренасочени за обслужване на пациенти с COVID-19.

Забраняват се всички масови мероприятия, групови занятия, затварят кина, театри, спортни зали, езикови центрове.

Спира се провеждането на колективни спортове на закрито с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели. Спортните състезания ще са без публика.

Затварят се ресторанти и големи търговски центрове.

Тези мерки не важат, когато 100 процента от персонала и посетителите имат зелен сертификат.

На всички пазари трябва да бъде въведено еднопосочно движение.

Работодателите трябва да осигурят дистанционна работа на поне половината от персонала си.

В същата заповед изчерпателно са посочени всички документи за ваксинация, преболедуване и изследване за COVID-19, които у нас се признават за „зелен сертификат“. За всеки от документите е посочен и срок на валидност.

Пълният текст на заповедта може да видите на следния линк към сайта на Министерството на здравеопазването.

Крайният срок за новите противоепидемични мерки е 30 ноември 2021 г.

Със същата заповед на министъра на здравеопазването са определени условията, при които учениците могат да се върнат към присъствено обучение в общините, където 14-дневната заболяемост е над 500 на 100 000 население, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Условията изискват осигуряване на безопасна среда. Те включват тестване на всички деца с щадящи тестове два пъти седмично. За педагогическия и непедагогическия персонал също ще се изисква тестване, ако лицата не притежават сертификат за ваксинация, преболедуване или антигенен, или PCR тест, съобщиха от здравното министерство.

В общините, където 14-дневната заболяемост е между 250 и 500 на 100 000 население, училищните власти могат да избират между два варианта – 100% присъствено обучение при осигурена безопасна среда с щадящи тестове, или без тестване, но за 50% от паралелките по ред, определен от министъра на образованието. При 14-дневна заболяемост под 250 на 100 000 население не се изисква тестване на деца и персонал.

Заповедта дава възможност присъственото обучение да започне след 8 ноември, но конкретните дати за всяко училище ще зависят от готовността за въвеждане на противоепидемичните мерки.

Допуска се присъственото обучение да се въвежда за отделни училища или дори отделни класове, в зависимост от преценката на образователните институции и създадената организация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във