Банкеръ Daily

Общество и политика

Спират плановия прием и свижданията в столичните болници

От понеделник, 8 март, болница "Пирогов" спира плановия прием, плановите операции и свижданията с цел да се ограничи разпространението на COVID-19 в лечебното заведение. Със заповед на директора на лечебното заведение проф. Асен Балтов ще бъде засилен контролът по входовете "Пирогов".

Разрешава се само по един придружител на тежко болни пациенти, преминаващи през приемните кабинети на Мултипрофилното спешно отделение на болницата. От лечебното заведение съобщават още, че ваксинацията на приоритетните групи продължава и днес.

В "Пирогов" ще бъдат имунизирани с първа доза членове на секционните избирателни комисии. Ще бъдат ваксинирани и всички, на които трябва да се постави втора доза.

От понеделник спират плановия прием и плановите операции във всички болници в червените зони на страната. София попада в тази зона. Това обяви в петък сутринта директорът на "Александровска" болница проф. Борис Богов.

Получено е указание от Националния оперативен щаб, а официална заповед се очаква по-късно днес. Целта е да се освободят легла за пациенти с коронавирус.

В "Александровска" болница на седмична база се наблюдава увеличаване на броя новопостъпили пациенти с COVID-19 средно с около 2-2,5%. В ковид отделенията лежат 103-ма пациенти, като 10 са интензивни, а останалите са средно тежки случаи, уточни професорът. Всеки ден има нови случаи - средно 4-5 от тези, които преминават през спешното отделение. Заети са около 40% от разкритите легла.

"Има достатъчно медици. Болниците са подготвени, колегите знаят повече, нямаме дефицити от каквото и да било, но за този период от ноември до днес нямаме внос на кадри, т.е., нямаме лекари и медицински сестри, които да са дошли повече, разполагаме със същия брой. Призивът към всички хора е да спазват мерките, защото третата инфекциозна вълна е дошла и предстои в следващите седмици да се увеличава броят", каза още директорът на "Александровска" пред БНТ.

По думите му, това покачване на новозаразените е естествено развитие на вирусите, мутациите също и сега се залага на личната отговорност на всеки един с намерението, че повече ще бъдат ваксинирани, за да го няма натискът върху болниците. "Спирането на плановия прием е по-скоро предпазна мярка за болниците, отколкото за населението", допълни Богов.

Това, че един човек е ваксиниран, не го освобождава от отговорността да пази околните, смята той. От думите му стана ясно, има записани за постковидната програма - за последствията и усложненията след прекарания вирус, в болницата чак до юли.

Електронната система за записване за ваксинация е блокирала, защото много хора са искали да си запишат час.

"Всеки един внос на ваксини в България е с дефицит от 20-30%. Това означава, че тези, които са записват за ваксинация, трябва да знаят, ние не отговаряме за правилния внос, така че опасявам се много хора ще бъдат записани, а решението ще е в бъдеще. Всеки има право да избира ваксината си, когато се запише - това също би предизвикало проблем в бъдеще", уточни лекарят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във