Банкеръ Daily

Общество и политика

Спират детските помощи за година при 5 неизвинени отсъствия

Социалните помощи ще бъдат спирани за година, ако  в рамките на един месец от учебната година са допуснати отсъствия повече от три дни от дете, посещаващо група за задължително предучилищно образование и от 5 учебни часа от ученик, който няма уважителни причини. Това решиха депутатите, които днес гласуваха промените в Закона за социалното подпомагане.

Вносител на текстовете са депутати от ГЕРБ, а в мотивите им пише, че те целят единствено да стимулират отговорното родителство.

Според приетите промени получаването на социални помощи се обвързва с редовното посещение на задължителните форми на училищно и предучилищно образование. В текста се уточнява, че спрените средства ще отиват в детската градина или училището, а по преценка на институцията с тях могат да бъдат закупувани ученически пособия и други необходими неща. От ГЕРБ предлагат още помощта за първокласник да се изплаща вече на две равни части – в началото на първи и втори учебен срок, а целта е да се задържат учениците в училище.

"С нашите промени в Закона за социалното подпомагане искаме да решим проблема с т.нар. социален паразитизъм. Ясно е, че когато някой не е завършил четвърти клас или не е завършил въобще училище, той няма как да излезе на пазара на труда. Това всъщност е идеята на този текст, който внесохме и му направихме редакция между първо и второ четене“, обясни депутатът от Обединени патриоти Александър Сиди. 
 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във