Банкеръ Daily

Общество и политика

Спират да текат сроковете по гражданските и административни дела при извънредното положение

Спират да текат сроковете по гражданските и административни дела докато трае извънредното положение. С изключение на изпълнението по дела за издръжка и за непозволено увреждане.

Около това становище са се обединили членовете на работната парламентарна група, която обсъжда приемането на Закона за действията при извънредно положение, обявено с решение на Народното събрание на 13 март 2020 г., съобщи Христиан Митев, член на работната група, народен представител от НФСБ и зам.-председател на правна комисия в парламента.

Припомняме, че по време на дебатите по законопроекта в пленарна зала вчера зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов каза, че трябва да се прецизират текстовете, свързани с вземанията и сроковете на изпълнителните дела, когато те касаят разделени семейства за издръжка на деца, така че да не пострадат децата и родителите, които ги отглеждат.

В момента тече заседание на правна комисия, която гледа мерките в законопроекта за извънредното положение, предложени от работната група.

В проектопредложенията на законопроекта е и възможността за разширяване на правомощията на министъра на здравеопазването. Според тях се дава възможност на министъра на здравеопазването да предприема мерки, както по Закона за здравеопазването, така и по другите закони, свързани със справянето с епидемията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във