Банкеръ Daily

Общество и политика

Спешно трябва да се намери решение за дистанционно гласуване на депутатите, смята Михаил Миков

"В Конституцията никъде не е казано присъствено, казано е народният представител гласува лично и явно". Това каза пред БНР председателят на 42-рото Народно събрание и бивш лидер на БСП Михаил Миков. Той изрази учудване, че не се обсъжда дистанционно провеждане на заседания и гласуване.

"Ако приемем, че Народното събрание е в основата на демокрацията в България, то неговото функциониране трябва да бъде осъществено на всяка цена, още повече при извънредно положение", категоричен беше Миков. Според него най-важно е бързо да се направят промени в Правилника на Народното събрание, защото нефункционирането на парламента може да разстрои цялостната организация на обществото.

"Нашето общество е организирано върху постоянно действащ парламент", затова депутатите един път ще трябва да отидат в пленарната зала и да гласуват тези промени”, убеден е той. Миков посочи, че отговорностите тежат върху председателя на Народното събрание, който е конституционна фигура. "Особено тежко му е на председателя на Народното събрание, защото носи отговорност за организацията и функционирането на парламента", каза той.

Според него досега вече е трябвало парламентът да обсъди две възможности, с оглед на кризисната ситуация - или Народното събрание да заседава на всяка цена, включително със заразени и болни хора, "за да изпълнят депутатите висшата си конституционна функция, другото е да разтурим държавата". Той категорично подчерта, че спешно трябва да се намери решение за дистанционно гласуване, защото това е единственият изход от създалата се ситуация. 

Миков призова народните представители да осъзнаят, че нефункционирането на парламента създава много голям допълнителен риск пред страната и пред живота на обикновените граждани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във