Банкеръ Daily

Общество и политика

Спешните медици няма да си броят минутите с COVID пациенти

Министерството на здравеопазването публикува разяснение относно методиката, по която ще се изчисляват допълнителните възнаграждения за спешните медици, работещи с COVID пациенти.

Това създаде напрежение сред работещите в Спешната помощ, защото методиката предвижда те да получават по 6.49 на час или по около 11 стотинки на минута (1000 лева за 154 часа на месец), като трябва да се отчитат по минути колко точно време са прекарали със заразноболни по време на дежурствата си.

Не е необходимо да се измерват минутите, в които един медик от Спешната помощ прекарва с COVID пациент, а ще се описват дежурствата, в рамките на които е имало контакт с такъв пациент, поясни пред д-р Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на работещите в Спешната помощ след разговор със заместник-министъра на здравеопазването д-р Димитър Петров.

"Реакцията е светкавична и е в наша полза", коментира д-р Кателиева. По думите й нейните колеги не възприемат, че трябва да описват по минути и засичат времето, в което пребивават с пациенти с доказан COVID-19.

Дежурствата, в които спешните медици са били в доказан контакт с болен, ще бъдат заплащани по цените за дневна ставка, уточни Кателиева пред БНР.

"И ако в рамките на един месец част от дежурствата са били с контакти с пациенти с доказан коронавирус, колегите ще получават част от сумата 1000 лева. Ако на всяко дежурство извозват пациент, което неминуемо ще ни се случи, ако имаме пик на вълна, каквито бяха втората и третата, ще вземат пълната сума от 1000 лева", коментира още тя. 

В този вариант има по-голяма справедливост, смята д-р Десислава Кателиева. Тя даде пример със случаи, в които за едно дежурство спешни медици са вземали допълнително към заплатата си сума, каквато са получавали и онези техни колеги, които на всяко дежурство са извозвали пациенти с коронавирус.

"Това е несправедливо. Защото един е рискът един път в месеца да се срещнеш с такъв пациент, друг е рискът, ако го правиш на всяко дежурство."

Имаше хора, които вземаха за една визита месечно сумата, която други са вземали за по-интензивна работа с Covid-пациенти цял месец, стана ясно от казаното от д-р Кателиева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във