Банкеръ Daily

Общество и политика

Спешна помощ е претоварена, търсете и личните лекари

Заради пандемията здравната система е на ръба на възможностите си.

С нарастването на случаите на новозаразени с Covid-19 през последните дни в София значително са се увеличили и повикванията към Столичната спешна медицинска помощ. Говорителят на Центъра Катя Сунгарска отчете, че само за седмица повикванията за пациенти със симптоми за коронавирус са били 1 482, като 129 от сигналите са били за деца.

Около 500 повиквания получават спешните медици за 12-часово дежурство. Катя Сунгарска призова хората за търпение при подаване на сигнали към спешните медици, както и да търсят личните си лекари за консултация:

„Работим с около 25-30, могат да стигнат и до 35 екипите за София-град, но това е крайно недостатъчно при данните, които имаме. Молим тези пациенти, тези хора, които може би една част от тях не са пациенти, просто са притеснени, да търсят личните си лекари за консултация, а не нас, защото просто ни заливат. В момента, в който те говорят с диспечерите, хора, които наистина имат нужда от спешна помощ, не могат да се свържат с нас и чакат на телефоните“, апелира говорителят на Спешна помощ в София пред БНР.

По над 100 адреса остават от дневната към нощната смяна, посочи още Катя Сунгарска:

Сунгарска добави, че здравната система е на ръба на възможностите си, като заяви още: „Не е нужно всички да се бутаме в моловете, в ресторантите, в магазините. Кому е нужно това? Нямаме дрехи или трябва да напазаруваме за един месец напред, какво трябва да се случи. Моля ви, пощадете ни!“

Facebook logo
Бъдете с нас и във