Банкеръ Daily

Уволнените от Кошлуков:

Спешен мониторинг на плурализма в БНТ

Трима разпознаваеми журналисти от Българската национална телевизия, уволнени по времето на генералния директор Емил Кошлуков, настояват за спешен мониторинг на плурализма в БНТ за периода от 15 юни до 15 юли.

Искането им е внесено в парламента и в Съвета за електронни медии (СЕМ), като желанието им е наблюдението на съдържанието да бъде направено от независими експерти.

Журналистите са Мария Стоянова (бивш кореспондент на БНТ в Берлин), Марио Гаврилов (бивш водещ на „Бизнес.бг”) и Боряна Пунчева (бивш шеф на студия „Екран”).  

В отвореното си писмо те посочват, че за броени дни то е събрало над 1000 подписа на утвърдени имена в България. Провокирано било от набързо внесените, а по-късно оттеглени предложения за изменения в Закона за радиото и телевизия (ЗРТ). "Приветстваме тяхното оттегляне. Настояването ни за оставка на Емил Кошлуков от поста генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ) обаче остава", продължават авторите на писмото. След това подробно обясняват мотивите си:

"Медийната услуга, която предлага обществената телевизия е за всички граждани на нашата страна и отразява различните идеи и убеждения, според ЗРТ чл.6, ал.3 (1) и (6). Генералният директор трябва да е гарант за това. Обществената реакция и масовите протести на граждани пред сградата на БНТ обаче красноречиво показват, че Eмил Кошлуков не изпълнява това свое задължение. Възниква пропаст между зрителите и обществената медия, което буди нашата сериозна загриженост.

Още повече, че авторитетната журналистическа организация "Репортери без граници" вече констатира, че редакционната политика на БНТ от година насам е променена от по-скоро неутрална към проправителствена. Цифрово изражение на изчезналата обективност на БНТ се открива и в резкия спад на аудиторията на основни публицистични предавания. Катастрофално намалява зрителският интерес към сутрешния блок - информационният старт на всяка телевизия - в момента е около 1%. Гледаемостта на традиционно най-рейтинговото предаване на БНТ - "По света и у нас", е паднала в пъти, откакто Кошлуков управлява телевизията - до 5 процента. Тези цифри са обективното доказателство, че обществото не вярва на БНТ.

Само обществената телевизия си позволи да създаде непознат до сега прецедент, като не прекъсна програмата си, за да излъчи директно в ефир официалното изявление на президента на 08.07. т.г. , а предпочете да пусне запис по-късно. Същевременно на 16.07. т.г. прекъсна внезапно програмата си, за да покаже на аудиторията пътуването на премиера в джипа му, без актуален повод за това.

Зачестяват изявления на важни участници в българския политически живот, че от една година не са били канени в предаванията на БНТ. Всички тези факти се съотнасят към времето, в което Емил Кошлуков управлява. Впечатленията можеха да се пренебрегнат, като субективни, ако те не бяха и оценка на зрителите. Именно аудиторията е решаваща за всяка медия, защото без нея тя се обезсмисля.

Изброеното дотук илюстрира безспорната и очевидна за публиката политическа обвързаност на генералния директор на обществената Национална телевизия. От неговата публична биография е видно, че той не само е бил депутат в 39 Народното събрание, основавал е партия - "Новото време" през 2004 година, но е заемал и ръководен пост в партийната телевизия "Алфа". Върху тези факти не веднъж публично е акцентирано, защото са несъвместими с чл. 5, ал. 1 от ЗРТ. До сега са били неглижирани. Време е да им бъде обърнато внимание.

Няма друга обществена телевизия в Европейския съюз, в която прозрачността на управлението й да липсва, както е при Българската национална телевизия. Утвърдена практика на другите европейски обществени оператори е да публикуват рейтингите си. Само в БНТ те са тайна и служат единствено за пропагандните цели на генералния й директор. Открит достъп до решенията на УС на БНТ също липсва. Прикрива се и неизпълнението на ЗРТ по чл. 71, т.3 според който 10% от бюджета трябва да бъде изразходван за филмопроизводство. Кино-продуцентите публично повдигнаха този въпрос.

Заради всичко това се налага отново да припомним, че БНТ не е търговско дружество, а обществена медия и се издържа от данъците на работещите българи.

Изброените факти противоречат също така и на основните принципи на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) - най-голямата професионална организация в света, залегнали и в договора за управление на Българската национална телевизия.

Няма да подминем и злепоставянето от страна на Емил Кошлуков, ескалирало в скандали и очерняне на утвърдени журналисти. Право на всеки генерален директор е да подбира екипа, с който да реализира своята концепция. Това не означава, че той се ползва с привилегията, за назидание на останалите, да руши репутации и да унижава достойнството на хора, които са били на мнение, различно от неговото.

В заключение спешно настояваме за независим мониторинг на съдържанието на БНТ по няколко критерия: плурализъм, надпартийност, балансираност и независимост, а също така иновации и високо качество. В съответствие със ЗРТ предлагаме периодът на това наблюдение да обхване 15 юни - 15 юли 2020 година. Готови сме с предложения на утвърдени експерти, които професионално и независимо да проведат мониторинга според най-добрите европейски практики.

За съжаление, в момента СЕМ отказва да се самосезира по многобройните упреци за нарушение на плурализма и обективността в Българската национална телевизия. Членовете на надзора не проявяват интерес към катастрофалния рейтинг на обществената телевизия. Те допуснаха грешката да изберат за генерален директор на БНТ човек, който има основна роля във фалита на ТВ7 и не обърнаха внимание на миналото му, като ръководен фактор в друга телевизия, вътрешноведомствена за политическа партия. СЕМ повери за управление близо 70 милиона лева годишно на човек, претърпял катастрофален мениджърски провал преди това.

Оставаме с надежда, че допуснатите пропуски и грешки могат бързо да бъдат поправени както и сме на разположение за допълнителна информация" - завършва отвореното писмо.

Освен от тримата изгонени - Мария Стоянова, Марио Гаврилов, Боряна Пунчева, отвореното писмо е подписано и от техните колеги д-р Горан Благоев, Роберт Ковачев, Камен Алипиев, Искра Ангелова, Камелия Дончева, Уляна Пръмова и Бойко Станкушев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във